Aktualności medyczne
Sok z jagód wspomaga pamięć
Jagody zawierają substancje flawonoidowe, które znane są ze swoich przeciwutleniających i przeciwzapalnych właściwości. Biorą udział w walce ze stresem oksydacyjnym, który przyczynia się do niektórych chorób układu nerwowego oraz układu krążenia.
Witamina D w walce z rakiem macicy
Otyłe kobiety są w grupie szczególnego ryzyka wystąpienia chorób związanych z drogami rodnymi. Amerykańscy naukowcy udowodnili, że witamina D może znacząco zmniejszyć niebezpieczeństwo pojawienia się dolegliwości.
Masło jest zdrowsze niż oliwa z oliwek
Wysokie stężenie tłuszczów we krwi zwykle podnosi poziom cholesterolu, co z kolei podnosi ryzyko miażdżycy i ataku serca.
Reklamy winne otyłości u dzieci
To nie telewizja jest winna temu, że już 15 % wszystkich dzieci i młodzieży ma nadwagę.
Receptory na gorzki smak
Niewielka liczba 25 receptorów pozwala człowiekowi aby rozróżniać tysiące gorzkich smaków.