Sok z jagód wspomaga pamięć

Jagody zawierają substancje flawonoidowe, które znane są ze swoich przeciwutleniających i przeciwzapalnych właściwości. Biorą udział w walce ze stresem oksydacyjnym, który przyczynia się do niektórych chorób układu nerwowego oraz układu krążenia.
Lekarze twierdzą, że związki te mają również korzystny działanie w zapobieganiu chorobie nowotworowej, starzeniu się, chorobom neurologicznymi, stanom zapalnym, cukrzycy i jednocześnie działają immunostymulująco czyli zapobiegają infekcjom Wcześniejsze badania na zwierzętach udowodniły że owoce jagód mają dodatkowo pozytywny wpływ na komunikację między neuronami, lepsze wykorzystanie glukozy w mózgu oraz poprawę pamięci. Postanowiono sprawdzić czy podobne właściwości obserwowane są również u ludzi. Badania obejmowały niewielką grupę siedemdziesięciolatków, u których wykryto wstępne oznaki utraty pamięci. Pierwszy etap polegał na zrobieniu badanym testów na pamięć. Następnie poproszono ich o picie dziennie 2-2, 5 szklanki soku z jagód (ogólnie dostępnego na rynku). 12 tygodni później ochotnicy stawili się na kolejne testy związane z pamięcią. Wyniki pokazały, że u osób spożywających regularnie sok z jagód poprawiła się zdolność kojarzenia oraz zapamiętywania listy słów. Średnio wynik testy na pamięć w wyniku stosowanie diety jagodowej poprawił się w ciągu 12 tygodni o 24%. Badania te mogą posłużyć do stworzenia środków zapobiegających zanikowi pamięci u osób starszych.
MediWebzespół redakcyjny
Podobne teksty
24 tydzień ciąży
Rozwój ciąży w 24 tygodniu
A jednak słaba płeć
Podczas gdy kobiety rzeczywiście żyją dłużej, to generalnie są istotami bardziej chorowitymi i to na poważne przewlekłe choroby.
Choroby związane z otyłością
Jakie choroby częściej występują u osób otyłych.