Sok z jagód wspomaga pamięć

Sok z jagód wspomaga pamięć

Jagody zawierają substancje flawonoidowe, które znane są ze swoich przeciwutleniających i przeciwzapalnych właściwości. Biorą udział w walce ze stresem oksydacyjnym, który przyczynia się do niektórych chorób układu nerwowego oraz układu krążenia.

Lekarze twierdzą, że związki te mają również korzystny działanie w zapobieganiu chorobie nowotworowej, starzeniu się, chorobom neurologicznymi, stanom zapalnym, cukrzycy i jednocześnie działają immunostymulująco czyli zapobiegają infekcjom Wcześniejsze badania na zwierzętach udowodniły że owoce jagód mają dodatkowo pozytywny wpływ na komunikację między neuronami, lepsze wykorzystanie glukozy w mózgu oraz poprawę pamięci. Postanowiono sprawdzić czy podobne właściwości obserwowane są również u ludzi. Badania obejmowały niewielką grupę siedemdziesięciolatków, u których wykryto wstępne oznaki utraty pamięci. Pierwszy etap polegał na zrobieniu badanym testów na pamięć. Następnie poproszono ich o picie dziennie 2-2, 5 szklanki soku z jagód (ogólnie dostępnego na rynku). 12 tygodni później ochotnicy stawili się na kolejne testy związane z pamięcią. Wyniki pokazały, że u osób spożywających regularnie sok z jagód poprawiła się zdolność kojarzenia oraz zapamiętywania listy słów. Średnio wynik testy na pamięć w wyniku stosowanie diety jagodowej poprawił się w ciągu 12 tygodni o 24%. Badania te mogą posłużyć do stworzenia środków zapobiegających zanikowi pamięci u osób starszych.

Ocena artykułu

5
 
(1)
4
 
(0)
3
 
(0)
2
 
(0)
1
 
(0)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
5 z 1 głosów

100%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty