Dieta a problemy z sercem
Od wielu lat wiadomo, że wysokowęglowodanowe produkty, takie jak pszenny chleb czy płatki kukurydziane mogą być szkodliwe dla prawidłowego funkcjonowania serca. Najnowsze badania naukowców z Izraela wyjaśniają na jakiej zasadzie posiłki bogate w cukier i tłuszcz zwiększają ryzyko powstania zakłóceń w układzie krążenia. Spożywanie pokarmu o wysokim indeksie glikemicznym powoduje zwiększenie średnicy tętnicy ramiennej na kilka godzin. Dzięki pionierskim technikom użytym w doświadczeniach możliwa była wizualizacja procesów zachodzących we wnętrzu tętnic przed, w czasie oraz po przyswojeniu pokarmu. W doświadczeniu wzięło udział 56 zdrowych ochotników, którzy zostali podzieleni na cztery grupy. Część osób jadła wyłącznie płatki kukurydziane z mlekiem, część bogaty w cukier pokarm, trzecia grupa płatki pszenne, natomiast pozostali otrzymywali placebo w postaci wody. Po czterech tygodniach na każdej z grup przeprowadzono badania pod kątem zmian w naczyniach tętniczych. Wyniki były dramatyczne. Przed eksperymentem parametry ochotników były podobne, zaś po zastosowaniu diet, we wszystkich grupach (oprócz grupy otrzymującej placebo) wystąpiły wyraźne zmiany w funkcjonowaniu układu krwionośnego. Największe napięcie tętnic zaobserwowano u osób spożywających dużo węglowodanów - płatki kukurydziane oraz grupa "cukrowa". Lekarze przestrzegają, że aby uniknąć problemów należy spożywać urozmaiconą dietę zawierającą dużą ilość owoców, warzyw, ryb, roślin strączkowych oraz regularnie ćwiczyć.