Wegetarianie rzadziej chorują na raka
Brytyjscy naukowcy przeprowadzili badania na 61 tysiącach ludzi. W przeciągu 12 lat 3,350 osób spośród całej grupy zachorowało na raka. Odkryto, że rak żołądka, pęcherza oraz krwi występuje częściej u osób spożywających mięso. Prawdopodobieństwo zachorowania wegetarian na raka krwi było o 45 procent mniejsze. Prace badawcze skoncentrowały się na 20 różnych typach nowotworów. Różnice w zachorowalności pomiędzy obiema grupami – osobami unikającymi oraz spożywającymi mięso, uwzględniały rozbieżności w stylu życia między innymi uzależnienie od palenia papierosów, czy nadwagę.
Eksperyment dowiódł, że spożywany pokarm wpływa na rozwój komórek rakowych. Jedzenie dużej ilości czerwonego oraz przetworzonego mięsa łączy się z ryzykiem wystąpienia guzów żołądka. Nie wiadomo jak wielką rolę odgrywa dieta i jakie czynniki mają największą rolę na wzrost prawdopodobieństwa pojawienia się choroby. Relatywnie niska liczba chorych wegetarian potwierdza opinię, że zdrowa i zbilansowana dieta bogata w warzywa i owoce, a zarazem uboga w nasycone kwasy tłuszczowe, sól i czerwone mięso obniża szansę rozwoju nowotworu. Jest zrozumiałym, że to co jemy wpływa na pojawienie się guzów układu pokarmowego. Zaskakujący wydaje się jednak związek diety z białaczką, czy chłoniakiem nieziarniczym. Eksperci będą kontynuować swoje badania w celu głębszego zrozumienia wpływu przyswajanych substancji na rozwój chorób.