Receptory na gorzki smak
Niewielka liczba 25 receptorów pozwala człowiekowi aby rozróżniać tysiące gorzkich smaków. To ogromna wrażliwość na subtelne różnice w budowie cząsteczek umożliwia osiągnięcie tak szeroko rozwiniętej gamy smaków, stwierdzają niemieccy naukowcy z Poczdamu. Przetestowali oni za pomocą specjalnie skonstruowanego sztucznego języka działanie 104 gorzkich, naturalnych i sztucznie wytworzonych, smaków na 25 ludzkich receptorach gorzkości. Gorzkie substancje znajdujące się w roślinach, są także produkowane przez zwierzęta. Powstają podczas obróbki różnych produktów odżywczych lub w procesie rozkładu. Choć nikt nie zliczył wszystkich takich substancji i nie ma żadnych dokładnych danych na ten temat, naukowcy stwierdzają jednak, że znajdują się ich tysiące. Wśród nich wyliczają substancje, na które natrafiamy w życiu codziennym jak kofeina z kawy, limonina z cytrusów, chinina z toniku i wiele innych. Niektóre receptory reagowały tylko na pewne substancje, inne typy czujników były w stanie rozpoznać całą paletę smaków. Badacze twierdzą, że wystarczą tylko trzy typy receptorów, aby rozpoznać około połowę ze 104 sprawdzanych gorzkich substancji. Zdaniem naukowców wykrywanie gorzkich smaków jest zdolnością wrodzoną i nawet małe dzieci mogą ją posiadają – jeśli poda się dziecku coś gorzkiego, to będzie próbowało to jak najszybciej wypluć.