Masło jest zdrowsze niż oliwa z oliwek

Masło jest zdrowsze niż oliwa z oliwek
Wysokie stężenie tłuszczów we krwi zwykle podnosi poziom cholesterolu, co z kolei podnosi ryzyko miażdżycy i ataku serca. Najnowsze badania szwedzkich naukowców pokazują, że spożywanie masła prowadzi do znacznie mniejszego poziomu zawartości tłuszczów we krwi po posiłku w porównaniu z oliwą z oliwek oraz olejami rzepakowym i lnianym. Główną przyczyną relatywnie niskiego poziomu tłuszczów we krwi po spożyciu masła jest fakt, że około 20 % tłuszczu zawartego w maśle zawiera krótkie i średnio długie kwasy tłuszczowe. Są one od razu zamieniane na energię i dlatego nie zwiększają poziomu cholesterolu we krwi. W badaniu wzięło udział 19 kobiet oraz 28 mężczyzn. Każda osoba zjadła trzy testowe posiłki zawierające olej rzepakowy/lniany, masło lub oliwę z oliwek. Dzień przed badaniem nie wolno było uczestnikom spożyć nic po godzinie 21:00. Następnego ranka pobrano ochotnikom na czczo krew aby sprawdzić stan zdrowia i poziom cholesterolu we krwi. Testowy posiłek, jaki następnie podano badanym, składał się z danego tłuszczu zmieszanego z pszenicą, mleka (1,5% tłuszczu), dżemu porzeczkowego oraz kromki chleba z szynką. Posiłek zawierał 35g testowanej substancji i miał wartość około 810 Kcal. Następnie pobrano próbki krwi po 1, 3, 5 i 7 godzinach od testowanego posiłku i wykonano analizę lipidów we krwi. U osób po posiłku zawierającym masło wyniki były znacznie lepsze.

Ocena artykułu

5
 
(2)
4
 
(0)
3
 
(0)
2
 
(0)
1
 
(0)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
5 z 2 głosów

100%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty