Masło jest zdrowsze niż oliwa z oliwek

Wysokie stężenie tłuszczów we krwi zwykle podnosi poziom cholesterolu, co z kolei podnosi ryzyko miażdżycy i ataku serca. Najnowsze badania szwedzkich naukowców pokazują, że spożywanie masła prowadzi do znacznie mniejszego poziomu zawartości tłuszczów we krwi po posiłku w porównaniu z oliwą z oliwek oraz olejami rzepakowym i lnianym. Główną przyczyną relatywnie niskiego poziomu tłuszczów we krwi po spożyciu masła jest fakt, że około 20 % tłuszczu zawartego w maśle zawiera krótkie i średnio długie kwasy tłuszczowe. Są one od razu zamieniane na energię i dlatego nie zwiększają poziomu cholesterolu we krwi. W badaniu wzięło udział 19 kobiet oraz 28 mężczyzn. Każda osoba zjadła trzy testowe posiłki zawierające olej rzepakowy/lniany, masło lub oliwę z oliwek. Dzień przed badaniem nie wolno było uczestnikom spożyć nic po godzinie 21:00. Następnego ranka pobrano ochotnikom na czczo krew aby sprawdzić stan zdrowia i poziom cholesterolu we krwi. Testowy posiłek, jaki następnie podano badanym, składał się z danego tłuszczu zmieszanego z pszenicą, mleka (1,5% tłuszczu), dżemu porzeczkowego oraz kromki chleba z szynką. Posiłek zawierał 35g testowanej substancji i miał wartość około 810 Kcal. Następnie pobrano próbki krwi po 1, 3, 5 i 7 godzinach od testowanego posiłku i wykonano analizę lipidów we krwi. U osób po posiłku zawierającym masło wyniki były znacznie lepsze.
MediWebzespół redakcyjny
Podobne teksty
Czynniki ryzyka rozwoju nowotworu
Opis czynników zwiększających prawdopodobieństwo rozwoju nowotworu.
Przyczyny otyłości
Jakie czynniki prowadzą do rozwoju otyłości.
Ryzyko podwyższonego poziomu cholesterolu
Zbyt wysoki poziom złego cholesterolu (LDL) lub zbyt niski dobrego cholesterolu (HDL) jest głównym czynnikiem rozwoju chorób układu sercowo- naczyniowego i najczęstszą przyczyną zgonów na świecie.
Antyrakowa dieta
Odpowiednia dieta w znaczący sposób może zredukować ryzyko zachorowania na raka sutka.
Tłuszcze
Niezbędne przy produkcji błon komórkowych, żółci, steroidów oraz witaminy D.
Sposób na pikantniejsza życie seksualne
Istnieje mnóstwo teorii tłumaczących dlaczego pożywienie ma tak silne działanie na odczucia seksualne...
Rola tłuszczu w żywieniu
Czy tłuszcz jest nam potrzebny?
Potrawy wskazane i niewskazane w nadciśnieniu tętniczym
Jakie potrawy powinniśmy jeść a jakich należy unikać.
Składniki odżywcze w diecie w nadciśnieniu tętniczym
Podstawowe zasady diety w nadciśnieniu tętniczym