Najnowsze Artykuły
Smoothie - wyśmienite na głód i pragnienie!
Smoothie to idealny wybór dla każdego, kto chce szybko ugasić pragnienie lub niewielki głód. Te łatwe do przygotowania w domu napoje mogą być pełne witamin i innych ważnych dla zdrowia składników. Poznaj kilka patentów na ich przyrządzanie, a Twoje posiłk
Aspartam - najbardziej przebadany słodzik
Współczesna żywność musi sprostać coraz to wyższym wymaganiom konsumentów. Ma być nie tylko smaczna, ale także spełniać określoną rolę. Żywność dla sportowców powinna być źródłem białka niezbędnego do budowy tkanki mięśniowej. Żywność dietetyczna, taka ja
Czym jest colostrum i dlaczego warto zwrócić na nie uwagę?
Choć colostrum bovinum jest substancją spożywaną przez ludzi od wieków, dopiero stosunkowo niedawne badania potwierdziły jego korzystne oddziaływanie na nasze zdrowie. Obserwacje wykazały, że siara bydlęca jest nie tylko dobrze przyswajana przez organizm
Poznaj zasady diety kopenhaskiej - wady i zalety oraz przykładowy jadłospis
Sezon wakacyjny w pełni, a to dla większości z nas oznacza długi wyczekiwany wypoczynek. Odsłaniamy coraz więcej ciała, co spowodowane jest wysoką temperaturą i chęcią złapania promieni słonecznych, po kilku zimnych miesiącach. Co jeżeli jednak nie czujem
Jakie mleko modyfikowane? Czym się kierować przy wyborze?
Matka natura tak stworzyła kobiecy organizm, by po narodzinach dziecka jego rodzicielka mogła karmić piersią. Pokarm ten jest bogaty we wszystkie cenne składniki odżywcze, w tym przeciwciała. O ile kiedyś, kiedy kobieta nie mogła karmić piersią, był duży
Szkorbut - przyczyny, objawy, skutki
Szkorbut (zwany też glińcem) to choroba, która obecnie występuje stosunkowo rzadko. Główną przyczyną szkorbutu jest niedobór kwasu askorbinowego, czyli witaminy C w organizmie.
Najnowsze Wiadomości
Sok z jagód wspomaga pamięć
Jagody zawierają substancje flawonoidowe, które znane są ze swoich przeciwutleniających i przeciwzapalnych właściwości. Biorą udział w walce ze stresem oksydacyjnym, który przyczynia się do niektórych chorób układu nerwowego oraz układu krążenia.
Witamina D w walce z rakiem macicy
Otyłe kobiety są w grupie szczególnego ryzyka wystąpienia chorób związanych z drogami rodnymi. Amerykańscy naukowcy udowodnili, że witamina D może znacząco zmniejszyć niebezpieczeństwo pojawienia się dolegliwości.
Masło jest zdrowsze niż oliwa z oliwek
Wysokie stężenie tłuszczów we krwi zwykle podnosi poziom cholesterolu, co z kolei podnosi ryzyko miażdżycy i ataku serca.
Reklamy winne otyłości u dzieci
To nie telewizja jest winna temu, że już 15 % wszystkich dzieci i młodzieży ma nadwagę.
Najczęściej CZYTANE
Centrum WIEDZY



