Hormon każe ludziom za dużo jeść
Niezależnie jak dużo zjedliśmy lub jak bardzo pełni się czujemy, perspektywa dodatkowego kawałka ciasta może bywać czasem zbyt kusząca. Naukowcy wreszcie odkryli czemu niektórzy ludzie pożądają przesłodzonego, tłustego jedzenia nawet jeśli są już najedzeni. Badania wykazały, że hormon grelina, który jest produkowany przez ciało, gdy człowiek czuje się głodny, zachęca mózg do szukania potraw bogatych w kalorie, niezależnie od tego ile dana osoba już zjadła. Grelina wpływa na mózg tak, aby uczynić niektóre potrawy bardziej atrakcyjnymi. W eksperymentach na zwierzętach wykazano, że wzmacnia ona miłe doznania jakie po kokainie lub alkoholu. Eksperci z Uniwersytetu w Teksasie dowodzą na podstawie wykonanych badań, że mogą istnieć sytuacje, gdy jemy aż do mdłości i nie ma na to żadnego innego wytłumaczenia jak tylko to, że nasz mózg tak nam każe. Badacze sprawdzili rolę greliny u myszy, które dostały bardzo duży posiłek. Kiedy zwierzęta się najadły zbadali, czy zwierzęta preferowały pomieszczenie, w którym dano im jedzenie wysoko tłuszczowe czy to, gdzie dostały zwykłe chrupki. Gdy myszy miały wstrzykniętą grelinę wybierały pokój gdzie jadły pokarm o dużej zawartości tłuszczu.