Witamina D w walce z rakiem macicy

Witamina D w walce z rakiem macicy

Otyłe kobiety są w grupie szczególnego ryzyka wystąpienia chorób związanych z drogami rodnymi. Amerykańscy naukowcy udowodnili, że witamina D może znacząco zmniejszyć niebezpieczeństwo pojawienia się dolegliwości.

Badania były przeprowadzane na myszach, które podzielono na cztery grupy. Pierwsza otrzymywała normalną dietę, druga normalną wzbogaconą o witaminą D, trzecia wysoko tłuszczową pozbawioną witaminy, a czwarta wysoko tłuszczową wzbogaconą o witaminę D. Okazało się, że spożywanie diety bogatej w badaną witaminę zmniejsza wystąpienie raka macicy o ponad połowę. Ponadto zauważono, że ochronne właściwości witaminy nie ujawniają się wśród osobników, których waga utrzymywała się w prawidłowych granicach. Naukowcy podejrzewali wcześniej, że witamina D może chronić przed wszystkimi rodzajami nowotworów. Zdobyte dane jednak temu przeczą. Eksperyment wykazał że ochronny wpływ widoczny jest jedynie u tych osobników, u których rak macicy był związany z otyłością. Amerykańcy naukowcy zalecają suplementowanie wysokotłuszczowych posiłków w witaminą D. Warto również zadbać o krótkie, ale za to częste i regularne kąpiele słoneczne. W organizmie człowieka witamina D powstaje w skórze w trakcie jej kontaktu z promieniami słonecznymi. Najlepszym rozwiązaniem pozostaje jednak utrzymywanie odpowiedniej wagi.

Ocena artykułu

5
 
(1)
4
 
(0)
3
 
(0)
2
 
(0)
1
 
(0)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
5 z 1 głosów

100%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty