Zjedz wolniej i schudnij

Rady rodziców, aby jeść wolniej zyskały medyczne uzasadnienie. Najnowsze badania greckich naukowców dowodzą, że im więcej czasu poświęcamy na jedzenie tym nasz organizm ma szansę się przygotować i sprawniej zawiaduje kontrolą apetytu. Oznacza to że im szybciej się je tym większa szansa na to, że zjedzona porcja będzie większa i bardziej tucząca.
Badacze, szukając dowodów dla powiązania czasu poświęconego na posiłek z wzrostem wagi, przeprowadzili badanie na dwóch grupach mężczyznach liczących w sumie 34 osób. Poproszono panów o zjedzenie pewnej porcji lodów w wyznaczonym czasie. Pierwsza grupa jadła wolniej, a druga szybciej. Po przeprowadzeniu dokładnych i precyzyjnych badań, znaleziono we krwi osób jedzących powoli charakterystyczne białka, nie występujące u pozostałych uczestników eksperymentu. Okazało się, że odkryte substancje są produkowane przez układ pokarmowy i pełnią rolę hormonów wpływających na ośrodek sytości. Im dłużej żołądek i jelita były pobudzane zjadanym jedzeniem tym więcej produkowały związków informujących mózg o wysokiej kaloryczności pokarmu. Dzięki rezultatom uzyskanym przez naukowców możliwe jest zrozumienie związku otyłości ze sposobem podawania posiłków. Odkrycie jest szczególnie istotne w czasach, kiedy coraz więcej osób je w biegu oraz nie zważa na jakość spożywanego pokarmu.
MediWebzespół redakcyjny
Podobne teksty
Cytologia - klasyfikacja Papanicolau
Po ukończeniu 30-go roku życia wykonuj badanie cytologiczne raz do roku - tylko wtedy masz szansę, że jeżeli atypowe komórki zostały przeoczone za pierwszym razem, zostaną zauważone w czasie następnego badania.
Rodzaje nowotworów
Opis nowotworów złośliwych, półzłośliwych i złośliwych.
Rozpoznawanie raka piersi
Opis badań mających na celu wczesne rozpoznanie raka piersi.
Przyczyny niepłodności męskiej
Zestawienie najczęstszych przyczyn niepłodności.
Nagłe schorzenia narządu wzroku
W okulistyce, podobnie jak w innych działach medycyny, znane są stany chorobowe wymagające szybkiej pomocy, które najczęściej objawiają się nagłą utratą widzenia, a także silnym bólem oka.
Niekorzystne działanie na skórę promieniowania UV
Obecnie wiemy, że to promienie UVA są główną przyczyną fotostarzenia się skóry oraz zmian nowotworowych.
Pieprzyk, myszka i... słońce
Największym wrogiem każdej komórki barwnikowej czyli melanocyta i tego, który występuje w normalnej skórze i który buduje znamię jest słońce.
Rak szyjki macicy - wczesne wykrywanie
80% przypadków przedwczesnej śmierci z powodu raka szyjki macicy dałoby się uniknąć pod warunkiem rzetelnego przeprowadzenia badań profilaktycznych.
Zakażenie Helicobacter pylori
Stosunkowo niedawno odkryta bakteria, mogącą osiedlać się w żołądku i dwunastnicy wpływa na występowanie wielu chorób, szczególnie górnej części przewodu pokarmowego.