Mleko zapobiega stwardnieniu rozsianemu
Amerykańscy naukowcy odkryli, że picie przez kobiety w ciąży mleka może zmniejszyć ryzyko, stwardnienia rozsianego u dziecka w życiu dorosłym. Badanie obejmowało 35 794 matek, które poproszono o przekazanie informacji o nawykach żywieniowych w trakcie ciąży. Następnie przebadano dorosłe potomstwo. Dane zbierano przez około 16 lat. W obserwowanej grupie łącznie wykryto 199 przypadków stwardnienia rozsianego. Naukowcy odkryli, że ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane było dużo mniejsze wśród osób, których matki piły w ciąży dużo mleka lub utrzymywały dietę bogatą w witaminę D. Cztery szklanki mleka dziennie zmniejszyło ryzyko o 56 % w porównaniu z grupą w której matki wypijały 1 szklankę lub mniej na tydzień. Odkryto także, że ryzyko zachorowania na chorobę było również zależne od przyjmowania witaminy D. Kobiety które znajdowały się najwyżej na liście pod względem spożywania witaminy D o 45 % rzadziej rodziły dzieci z stwardnieniem rozsianym niż te z dołu listy. Jest to już kolejne badanie dowodzące istotnej roli jaką pełni witamina D w i jej suplementacja w trakcie ciąży. Nadal zagadką pozostaje sposób w jaki wpływa ona na rozwój dziecka jednak to że być może zabezpiecza przed tak groźną chorobą oznacza że warto o niej pamiętać. Najważniejszym źródłem tej witaminy jest mleko, tłuste ryby, oraz regularne wystawianie się na działania promieni słonecznych.