Najnowsze Artykuły
5 porcji na zdrowie
Dbając o regularność dostarczania organizmowi wielu cennych składników, zaleca się spożywanie 5 porcji warzyw, owoców lub soków dziennie.
Zdrowie od pierwszych chwil
Podstawowym czynnikiem warunkującym prawidłowy rozwój dziecka w łonie matki jest właściwie zbilansowana dieta.
Nadchodzi wiosna - uważaj na przeziębienie!
W walce z pierwszymi objawami choroby przede wszystkim pamiętajmy, że naszą formę budujemy stylem życia.
Zalecenia dotyczące profilaktyki krzywicy i osteoporozy
Do prawidłowego wzrastania i mineralizacji kości niezbędne jest zapewnienie odpowiednich ilości wapnia oraz witaminy D.
Rola witaminy D w organizmie człowieka
Witamina ta spełnia ważną funkcję w zapobieganiu chorobom układu kostnego, a także innym problemom zdrowotnym.
Dieta kobiety ciężarnej i matki karmiącej piersią
Racjonalna dieta kobiety w czasie ciąży i karmienia piersią powinna dostarczać odpowiednią ilość energii, a także zawierać niezbędne składniki odżywcze w prawidłowych ilościach i proporcjach.
Tłuszcze w diecie niemowląt
Aby niemowlę mogło wzrastać, udział energii z tłuszczów w jego diecie powinien być wyższy niż w jadłospisie dorosłego człowieka.
Żywienie a zdrowie zębów i przyzębia
Odżywianie wpływa na stan naszego warunkując prawidłową budowę zębów, przyzębia, kości szczęk i mięśni narządu żucia.
Najnowsze Wiadomości
Vademecum Składniki odżywcze
Błonnik
Włóknik pokarmowy ułatwia wydalanie oraz zmniejsza apetyt, dzięki swojemu działaniu wypełniającemu...
Cholesterol
Niezbędny przy produkcji błon komórkowych, osłonek mielinowych, hormonów płciowych oraz witaminy D.
Związki mineralne
Składniki nieorganiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Woda
Odgrywa podstawową rolę we wszystkich procesach komórkowych.
Rodzaje witamin
Związki organiczne, które nie są wytwarzane przez organizm, a jednak niezbędne do prawidłowego wzrostu, przemian i napraw.
Tłuszcze
Niezbędne przy produkcji błon komórkowych, żółci, steroidów oraz witaminy D.
Węglowodany
Najpoważniejsze źródło energii w żywieniu człowieka.
Białka
Wykorzystywane są one w budowie hormonów, układów transportujących krwi oraz enzymów.