Tajemniczy antyoksydant zawarty w czerwonym winie

Korzyści płynące z picia szklanki czerwonego wina dziennie zostały odkryte w minionej dekadzie kiedy zaczęto się zastanawiać nad tzw. "francuskim paradoksem" - mimo wysokocholesterolowej diety Francuzi mieli niski wskaźnik zachorowalności na choroby układu krążenia. Badania wykazywały, że związane jest to ze spożywaniem przez nich właśnie jednej lub dwóch szklanek czerwonego wina do obiadu. Kilka lat temu naukowcy odkryli, że resweratrol zapobiega powstawaniu nowotworów a także przerzutom nowotworów złośliwych. Hamuje on również stan zapalny prowadzący do powstania artretyzmu czy innych chorób.
Resweratrol występuje również w wielu innych produktach jak np. w morwach czy orzeszkach ziemnych. Wszystkie wina zawierają pewne ilości tego składnika jednak czerwone wino wydaje się być jego najbogatszym źródłem.
Badania prowadzone przez Lineberger Comprehensive Cancer Center wyjaśniają mechanizm działania resweratrolu. Oznaczono białko NF-kappa B umożliwiające komórkom rakowym przetrwanie chemioterapii. W momencie zablokowania białka NF-kappa B u myszy - jak wykazały badania prowadzone w zeszłym roku - komórki nowotworowe poddawały się chemioterapii.
Naukowcy (Holmes-McNary, Baldwin) przeprowadzali testy jak ludzkie i zwierzęce komórki nowotworowe reagują na resweratrol. Wyniki badań wskazywały, że efektywnie unieczynniał on białko NF-kappa B. Natomiast komórki nowotworowe nie poddane działaniu resweratrolu nadal intensywnie się namnażały.
Odkrycie i zrozumienie mechanizmu działania resweratrolu jako składnika anty-nowotworowego jest bardzo istotne w prewencji i leczeniu raka. Mechanizm ten jest bardzo złożony i wymaga jeszcze wielu badań jednak dotychczasowe wyniki są bardzo obiecujące.
MediWebzespół redakcyjny
Podobne teksty
Dieta kobiety ciężarnej i matki karmiącej piersią
Racjonalna dieta kobiety w czasie ciąży i karmienia piersią powinna dostarczać odpowiednią ilość energii, a także zawierać niezbędne składniki odżywcze w prawidłowych ilościach i proporcjach.
Polacy a profilaktyka chorób cywilizacyjnych.
Najczęstszym powodem dla którego unikamy badań profilaktycznych jest przekonanie o tym, że jesteśmy zdrowi
Rodzaje nowotworów
Opis nowotworów złośliwych, półzłośliwych i złośliwych.
Niekorzystne działanie na skórę promieniowania UV
Obecnie wiemy, że to promienie UVA są główną przyczyną fotostarzenia się skóry oraz zmian nowotworowych.
Zakażenie Helicobacter pylori
Stosunkowo niedawno odkryta bakteria, mogącą osiedlać się w żołądku i dwunastnicy wpływa na występowanie wielu chorób, szczególnie górnej części przewodu pokarmowego.
Klasyfikacja raka piersi
Rodzaje raka piersi i jego klasyfikacja TNM.
Czynniki ryzyka rozwoju nowotworu
Opis czynników zwiększających prawdopodobieństwo rozwoju nowotworu.
Cholesterol całkowity, LDL, HDL
Cholesterol krążący we krwi występuje w kilku frakcjach o zróżnicowanych właściwościach pod względem wywoływania miażdżycy.
Palenie cygar a Twoje zdrowie
Badania naukowe wykazały, że palenie cygar wiąże się z występowaniem raka jamy ustnej (warg, języka, jamy ustnej i gardła), krtani, płuc i przełyku.