Sól kontra anemia
Naukowcy opracowali nową technologię dzięki, której możliwe jest wzbogacenie soli kuchennej nie tylko w jod ale również w ... żelazo.
Sól wydaje się być najlepszym nośnikiem składników mineralnych gdyż jest jednym z niewielu podstawowych artykułów spożywczych stosowanych we wszystkich regionach świata w porównywalnych ilościach.
Wzbogacona żelazem sól najbardziej przydatna będzie w krajach rozwijających się, gdzie dieta uboga jest w produkty mięsne, wzbogacone żelazem płatki śniadaniowe itp. Ponad połowa kobiet ciężarnych w tych krajach ma duży deficyt żelaza. Wzbogacanie soli jodowanej żelazem wymagało opracowania specjalnej technologii ponieważ jod i żelazo wchodzą w niekorzystne interakcje. Aby zniwelować ten efekt cząsteczki są separowane aż do momentu zetknięcia się ich z kwasem żołądkowym. Zarówno smak jak i barwa soli nie budzi zastrzeżeń a testy wskazują, że wchłaniana zostaje wystarczająca ilość żelaza.
Badania wykazały także, że osiem miesięcy przyjmowania "nowej" soli zmniejszyło występowanie anemii u 30% dzieci. Koszt wzbogaconej soli rocznie nie przekracza 15 centów kanadyjskich na jednego konsumenta czyli jest to najtańszy sposób przeciwdziałania anemii, która w skali światowej wywołuje śmierć 250 tysięcy ludzi rocznie.