Składniki odżywcze w diecie w nadciśnieniu tętniczym

Prawidłowe postępowanie niefarmakologiczne w tym odpowiednia dieta jest podstawowym sposobem leczenia osób z nadciśnieniem tętniczym.
W diecie należy ograniczyć spożycie sodu, który znajduje się w soli kuchennej, pieczywie, wyrobach cukierniczych, w produktach mlecznych (żółte i topione sery), przetworach garmażeryjnych (wędliny, pasztety, sałatki) i konserwach mięsnych, rybnych i warzywnych. Duże ilości sodu znajdują się również w przyprawach. Osoby z nadciśnieniem tętniczym nie powinny dziennie spożywać więcej niż 4g soli tzn. 1.6 g sodu. W Polsce zjada się przeciętnie od 8 do 15 g soli dziennie.
Potas
W diecie należy zwiększyć spożycie warzyw i owoców, zwłaszcza bogatych w potas, który pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi (pomidory, brukselka, banany, brzoskwinie, czarne porzeczki). Dzienne zapotrzebowanie na potas wynosi co najmniej 3500 mg potasu.
Flawonoidy
Spożywanie warzyw w bogatych w flawonoidy (szpinak, brokuły, cebula, kapusta, seler, sałata, pomidory i w owocach (czarna porzeczka, owoce cytrusowe, śliwki, wiśnie, jabłka) wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego.
Tłuszcze
Należy ograniczyć spożycie tłuszczów, zwłaszcza tłuszczów nasyconych (tłuste mięsa, sery, masło, smalec) oraz twardych margaryn.
Energia
Wartość energetyczna spożywanych pokarmów powinna być dostosowana do zapotrzebowania danej osoby, natomiast u usób otyłych lub z nadwaga należy ograniczyć wartość energetyczną diety, gdyż redukcja masy ciała wpływa korzystnie na obniżenie ciśnienia. Całość dostarczonej energi powinna pochodzić w 25%-30% z tłuszczy, 15%-20% z białka i z 55% przez węglowodany.
Białko
Białko powinno stanowić około 10 – 15 % zapotrzebowania energetycznego i głównym jego źródłem powinny być ryby, białko jaj, drób oraz nasiona roślin strączkowych takich jaka soja. Jaja są źródłem pełnowartościowego białka, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz przeciwutleniaczy (wit. E, A i beta – karoten) i witamin z grupy B. Jednakże z powodu dużej zawartości cholesterolu osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny ograniczyć spożycie całych jaj do 2 tygodniowo.
lek. med. Bogdan Kowalczykmedycyna rodzinna
Podobne teksty
Badanie ogólne moczu
Badanie, które może pomóc w rozpoznaniu choroby nerek i wątroby oraz dróg moczowych.
Pierwsze zwiastuny
Ciało wysyła do nas alarmujące sygnały, które zauważone mogą stać się cenna wskazówką dla dalszego postępowania.
Kontrola cukrzycy na dobrym poziomie
Źle wyrównany poziom cukru we krwi to dla diabetyka jedno z największych zagrożeń, które może prowadzić do nieodwracalnych powikłań, a nawet do śmierci.
Polacy a profilaktyka chorób cywilizacyjnych.
Najczęstszym powodem dla którego unikamy badań profilaktycznych jest przekonanie o tym, że jesteśmy zdrowi
Konflikt serologiczny
Do konfliktu serologicznego dochodzi wtedy, kiedy matka w wyniku immunizacji rozpocznie wytwarzanie przeciwciał przeciwko krwinkom płodu...
Rodzaje nowotworów
Opis nowotworów złośliwych, półzłośliwych i złośliwych.
Rozpoznawanie raka piersi
Opis badań mających na celu wczesne rozpoznanie raka piersi.
Objawy raka piersi
Jakie są pierwsze symptomy raka piersi.
Niekorzystne działanie na skórę promieniowania UV
Obecnie wiemy, że to promienie UVA są główną przyczyną fotostarzenia się skóry oraz zmian nowotworowych.