Dzieci powinny uczyć się o zasadach zdrowego żywienia
W Szkocji od lat prowadzone są akcje społeczne zachęcające do zdrowego odżywiania się. Są one często w szczególny sposób kierowane do dzieci i młodzieży. Grupa naukowców z University of Edinburgh pod kierownictwem Jo Inchley badała zmiany zachodzące w diecie dzieci w wieku szkolnym w latach 90. Wyniki opublikowano na łamach najnowszego wydania czasopisma Journal of Human Nutrition and Dietetics.
Prowadzona analiza była częścią badań Światowej Organizacji Zdrowia. Kolejno w latach 1990, 1994 i 1998 uczestnicy wypełniali kwestionariusze na temat stosowanej diety.
Wykazano, że od 1990 do 1998 roku obserwowano zwiększanie spożycia warzyw i owoców przez szkockie dzieci. Ta korzystna tendencja była w większym stopniu widoczna wśród dziewcząt. Mimo to, spożywanie warzyw i owoców wciąż nie odpowiadało obowiązującym zaleceniom.
Okazało się, że zwiększa się również spożywanie wysokotłuszczowych i wysokocukrowych produktów - co ma negatywne działanie i predysponuje do otyłości. Trend ten jest szczególne widoczny wśród chłopców i dzieci z rodzin o niższym statusie materialnym.
Wyniki tego badania wskazują na konieczność dalszego, bardziej agresywnego szerzenia wiedzy o prawidłowej diecie bogatej w warzywa, owoce, ryby i chude mięso, a ubogiej w słodycze i wysokotłuszczowe produkty.