Rola tłuszczu w żywieniu

Ilość energii pochodząca z poszczególnych produktów żywnościowych powinna wynosić - 30% tłuszcze (10% tł.nasycone, 10% tł.jednonienasycone - oliwa z oliwek, olej rzepakowy, 10% tł.wielonienasycone - ryby, oleje roślinne), 50% węglowodany, resztę stanowi białko. Należy znacznie ograniczyć, lub wręcz usunąć alkohol z diety, rzucić palenie i starać się jak najbardziej znormalizować swoją wagę.
Z tłuszczu zwierzęcego można zrezygnować pod warunkiem że codzienna dieta będzie dostarczała niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w ilości od 3 do 5% przyjmowanej energii.. Ilość ta jest również wystarczająca dla zapewnienia wchłaniania niezbędnej ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).
Sposoby zmniejszenia spożycia tłuszczu w diecie to:
- ograniczenie tłuszczu dodawanego do potraw (kanapki, kraszenie, sosy, zasmażki).
- wybór produktów o obniżonej zawartości tłuszczu: (margaryny, majonezy, wędliny, mleko i jego przetwory).
- odpowiednie przygotowanie potraw, której celem jest ograniczenie tłuszczu np. smażenie beztłuszczowe, grill)
- zmiana stylu żywienia: zwiększenie spożycia warzyw, owoców, produktów zbożowych, chudych ryb.
Wpływ tłuszczu na powstawanie otyłości
Istnieje silny związek między spożyciem tłuszczu a jego ilością w organizmie. Wykazano, że wraz ze wzrostem procentowej zawartości tłuszczu w diecie zwiększa się wartość wskaźnika masy ciała (BMI).
Metabolizm tłuszczu
Powstawanie otyłości w wyniku stosowania diety obfitującej w tłuszcz zależy nie tylko od nadmiaru spożywanych kalorii. Nadmiar spożywanej energii powoduje większy wzrost masy ciała po przyjmowaniu tłuszczu w porównaniu z węglowodanami i białkami co wynika z faktu, że kalorie pochodzące z tłuszczu są szczególnie łatwo zamieniane na tłuszcz tkankowy (koszt magazynowania wynosi 4% energii), natomiast kalorie pochodzące z węglowodanów potrzebują dodatkowej energii na przekształcenie w tłuszcz zapasowy tj. 23% energii dla lipogenezy (zamiany w tłuszcz) i 12% dla procesów glikogenezy (zamiany w glikogen w wątrobie).
Tłuszcz a odczuwanie sytości
Tłuszcz słabiej niż inne składniki posiłków hamuje łaknienie. Rozciąganie ścian żołądka hamuje przyjmowanie pożywienia jednak w przypadku spożywania tłuszczu mechanizm ten działa słabo gdyż mała ilość pożywienia ma dużą wartość energetyczną. Wiadomo również, że tłuszcz przyspiesza opróżnianie żołądka. Potrawy bogate w tłuszcz w niewielkim stopniu wymagają żucia co sprzyja szybkiemu przyjmowaniu nadmiaru energii, w odróżnieniu od produktów obfitujących w błonnik. W połączeniu z walorami smakowymi pokarmów zawierających tłuszcz stanowi to zachętę do wybierania potraw sprzyjających tyciu.
lek. med. Bogdan Kowalczykmedycyna rodzinna
Podobne teksty
Test ciążowy
Opisy różnych metod rozpoznawania ciąży opierających się na wykazaniu obecności gonadotropiny kosmówkowej.
Ciąża pozamaciczna rodzaje i objawy
Ciąża ektopowa to każda ciąża, która rozwija się poza jamą macicy.
Dieta kobiety ciężarnej i matki karmiącej piersią
Racjonalna dieta kobiety w czasie ciąży i karmienia piersią powinna dostarczać odpowiednią ilość energii, a także zawierać niezbędne składniki odżywcze w prawidłowych ilościach i proporcjach.
Pierwsze zwiastuny
Ciało wysyła do nas alarmujące sygnały, które zauważone mogą stać się cenna wskazówką dla dalszego postępowania.
Bank komórek macierzystych
Komórki macierzyste znajdują też zastosowanie w leczeniu chorób nienowotworowych (choćby chorób krwi i układu immunologicznego) oraz dziedzicznych.
Cykl menstruacyjny
Zachodzący w organiźmie kobiety cykliczne zmiany są wynikiem procesu wymiany informacji między obszarem mózgu zwanym podwzgórzem, przysadką mózgową, jajnikami i macicą.
Nagłe schorzenia narządu wzroku
W okulistyce, podobnie jak w innych działach medycyny, znane są stany chorobowe wymagające szybkiej pomocy, które najczęściej objawiają się nagłą utratą widzenia, a także silnym bólem oka.
Ból menstruacyjny i sposoby jego zwalczania
Fizjologiczne i psychologiczne aspekty bólu menstruacyjnego.
Rak szyjki macicy - wczesne wykrywanie
80% przypadków przedwczesnej śmierci z powodu raka szyjki macicy dałoby się uniknąć pod warunkiem rzetelnego przeprowadzenia badań profilaktycznych.