Tłuszcze

Tłuszcz w organizmie jest niezbędny w regulacji temperatury ciała, jako warstwa izolacyjna. Wskazana minimalna zawartość tłuszczu w organizmie to 7% dla mężczyzn, a 12% dla kobiet. Tłuszcze są również wykorzystywane w transporcie i wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Oprócz tego, tłuszcze są jedynym źródłem kwasu linolenowego, który jest niezwykle potrzebny przy wzroście skóry oraz jej utrzymaniu. Minimalne dzienne zapotrzebowanie na tłuszcze nienasycone wynosi 10 gram, przy czym preferowana jest ilość 15 gram.
Rodzaje tłuszczu | Właściwości | Źródła |
Nasycone | Ciało stałe w temp. pokojowej, wzrost cholesterolu we krwi | Zwierzęta, orzech kokos., olej palmowy |
Nienasycone | Płynne w temp. pokojowej | Rośliny |
Utwardzane | Nienasycone zmienione chemicznie w nasycone | Zwykła margaryna |
Wielonienasycone | Obniżają cholesterol we krwi | Szafran, kukurydza, soja, słonecznik, ryba |
Jednonasycone | Bez efektu na cholesterol we krwi | oliwki, olej z orzeszków ziemnych |
Tłuszcze są trawione przez enzym lipazę w obrębie jelita cienkiego, w obecności soli żółciowych, jako emulgatorów. Następnie są transportowane w krwiobiegu w postaci lipoprotein (tłuszcz + białkowa otoczka + fofolipid), i przechowywane w postaci trójglicerydów (glicerol+ 3 cząsteczki kwasu tłuszczowego) w komórkach tłuszczowych. Kiedy zwiększa się zapotrzebowanie energetyczne są one wypuszczone z powrotem do krwiobiegu w postaci kwasów tłuszczowych.
Kwasy tłuszczowe przemieszczają się w krwiobiegu i kiedy dochodzi do ich połączenia z glukozą dochodzi do ich spalenia i wydzielenia energii. Zmieszanie kwasów tłuszczowych i glukozy jest niezbędne przy produkcji energii. Niedostateczna dostępność węglowodanów prowadzi do niepełnego spalania tłuszczów, co prowadzi do powstawania ich toksycznych produktów pośrednich zwanych ketonami i chemicznego zaburzenia równowagi we krwi, zwanego ketozą. Może dojść do wykorzystywania narządów i tkanek, jako źródeł glukozy uzyskiwanej z rozpadu białek. Dieta bardzo uboga w węglowodany prowadzi do dużego spadku wagi ciała, czego główną przyczyną jest utrata wody przez nerki, które starają się pozbyć nadmiaru ketonów z organizmu.
Tłuszcz jest niezbędny do przeżycia. Dieta beztłuszczowa może spowodować poważne problemy. Kwas linolenowy, niezbędny kwas tłuszczowy, jest wykorzystywany w wątrobie do produkcji kwasu arachidonowego. Ten niezwykły kwas wielonienasycony jest wraz z białkami budulcem błon komórkowych. W razie potrzeby, jest on przekształcany w grupę związków chemicznych, które regulują ciśnienie tętnicze, skurcze podczas porodu, krzepliwość krwi, perystaltykę (ruchliwość jelita) oraz układ immunologiczny. Są to czynniki krótkotrwałe, które wytwarzane są lokalnie w razie potrzeby.
lek. med. Anna Pieczarowskamedycyna ogólna
Podobne teksty
Zmiany łagodne w sutku
Czy każdy guzek lub inna podejrzana zmiana w sutku musi świadczyć o raku?
Rodzaje nowotworów
Opis nowotworów złośliwych, półzłośliwych i złośliwych.
Objawy raka piersi
Jakie są pierwsze symptomy raka piersi.
Zakażenie Helicobacter pylori
Stosunkowo niedawno odkryta bakteria, mogącą osiedlać się w żołądku i dwunastnicy wpływa na występowanie wielu chorób, szczególnie górnej części przewodu pokarmowego.
Ciąża po 35 roku życia
Ciąża po 35 roku życia wymaga zastosowania środków ostrożności, ponieważ jest bardziej ryzykowna.
Czynniki ryzyka rozwoju nowotworu
Opis czynników zwiększających prawdopodobieństwo rozwoju nowotworu.
Przyczyny otyłości
Jakie czynniki prowadzą do rozwoju otyłości.
Leczenie nowotworów
Przegląd obecnie stosowanych metod leczniczych nowotworów.
Budowa oka
Narząd wzroku składa się z gałki ocznej, aparatu ochronnego i aparatu ruchowego oka oraz połączeń nerwowych siatkówki oka ze strukturami mózgu.