Potrawy wskazane i niewskazane w nadciśnieniu tętniczym
Zestawienie potraw wskazanych do spożywania przez osoby z nadciśnieniem tętniczym, oraz tych, których spożycie należy ograniczyć lub wyłączyć ze swojej diety.
wskazane | wskazane w umiarkowanych ilościach | przeciwwskazane | |
produkty zbożowe | pieczywo pszenne o niskiej zawartości sodu, czerstwe. mąka pszenna, drobne kasze (manna, kukurydziana, krakowska, jęczmienna łamana, gryczana łamana), ryż, płatki owsiane. | inne pieczywo o niskiej zawartości sodu, mąka krupczatka i mąka sojowa, drobne makarony (nitki, gwiazdki, niezbyt grube wstążki), pozostałe kasze (przecierane) | Rogaliki francuskie (croissant), pieczywo razowe, mocno solone, pieczywo cukiernicze z dodatkiem proszku do pieczenia, grube nieprzecierane kasze, grube makarony, płatki kukurydziane |
nabiał | mleko słodkie o obniżonej zawartości tłuszczu, mleko zsiadłe, jogurt, kefir, chudy biały serek | Serki twarogowe, serki półtłuste. | sery żółte i serki topione, tłuste sery białe oraz mleko skondensowane. |
jaja | białka jaj | całe jaja na miękko w ilości 2-3 sztuki w tygodniu. | jaja na twardo |
mięso i ryby | chude gatunki mięs i drobiu (cielęcina, wołowina, konina, królik, kura, kurczak, indyk), chude ryby ( dorsz, kergulena, płastuga, dorada, morszczuk, leszcz, szczupak, pstrąg, płoć, flądra, sandacz). | chuda wieprzowina (polędwica , schab), chuda baranina (mięso jagnięce) , ryby smażone na właściwym oleju | tłuste mięso (wieprzowine, baranine, kaczki, gęsi, tłuste ryby (węgorz, łosoś, makrela, śledźi), mięsa peklowane lub solonych, kiełbasy, salami, pasztety mięsne i inne. |
tłuszcze | oliwa z oliwek i oleje roślinne (sojowy, słonecznikowy, kukurydziany i niskoerukowy olej rzepakowy). | margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu. | smalec, słonina, boczek, margaryny, tłusta i kwaśna śmietan |
owowce i warzywa | buraki, boćwina, młody zielony groszek, marchew, seler, pietruszka, szpinak oraz zielona sałata , jabłka, śliwki węgierki, banany, pomarańcze, grejfruty, wiśnie, truskawki, poziomki, porzeczki, maliny i jeżyny. | brokuły, bakłażany, cukinia, kabaczek, kalafior, młoda kalarepka, włoska kapusta, fasolka szparagowa śliwki, | warzywa kiszone lub ciężko strawne (ogórki, kwaszona kapusta, grzyby), konserwy z warzyw |
słodycze | miód, cukier, niskosłodzone dżemy | czekolada, czekoladki, chałwa, ciasta i ciasteczka przemysłowo | |
napoje | Herbata ziołowa, soki warzywne, woda mineralna niegazowana niskosodowa (do 100mg sodu na litr), kawa zbożowa, słaba herbata, słaba kawa naturalna. | mocna kawa, mocna herbata, mocne kakao, napoje alkoholowe, napoje gazowane. | |
przyprawy | wanilia, cynamon, szafran, goździki, sok z cytryny, nasiona kminku, kopru, czarnuszki , liście pietruszki, selera, lubczyku, estragonu, hyzopu, lawendy, szałwii, majeranku i lebiodki. | cebula, ziele angielskie, czosnek. | sól, pieprz naturalny, ocet, musztarda, keczup, gorczyca, ostra papryka, pikle, korniszony, magii, wszelkie marynaty i sos sojowy |