Potrawy wskazane i niewskazane w nadciśnieniu tętniczym

Zestawienie potraw wskazanych do spożywania przez osoby z nadciśnieniem tętniczym, oraz tych, których spożycie należy ograniczyć lub wyłączyć ze swojej diety.
wskazane | wskazane w umiarkowanych ilościach | przeciwwskazane | |
produkty zbożowe | pieczywo pszenne o niskiej zawartości sodu, czerstwe. mąka pszenna, drobne kasze (manna, kukurydziana, krakowska, jęczmienna łamana, gryczana łamana), ryż, płatki owsiane. | inne pieczywo o niskiej zawartości sodu, mąka krupczatka i mąka sojowa, drobne makarony (nitki, gwiazdki, niezbyt grube wstążki), pozostałe kasze (przecierane) | Rogaliki francuskie (croissant), pieczywo razowe, mocno solone, pieczywo cukiernicze z dodatkiem proszku do pieczenia, grube nieprzecierane kasze, grube makarony, płatki kukurydziane |
nabiał | mleko słodkie o obniżonej zawartości tłuszczu, mleko zsiadłe, jogurt, kefir, chudy biały serek | Serki twarogowe, serki półtłuste. | sery żółte i serki topione, tłuste sery białe oraz mleko skondensowane. |
jaja | białka jaj | całe jaja na miękko w ilości 2-3 sztuki w tygodniu. | jaja na twardo |
mięso i ryby | chude gatunki mięs i drobiu (cielęcina, wołowina, konina, królik, kura, kurczak, indyk), chude ryby ( dorsz, kergulena, płastuga, dorada, morszczuk, leszcz, szczupak, pstrąg, płoć, flądra, sandacz). | chuda wieprzowina (polędwica , schab), chuda baranina (mięso jagnięce) , ryby smażone na właściwym oleju | tłuste mięso (wieprzowine, baranine, kaczki, gęsi, tłuste ryby (węgorz, łosoś, makrela, śledźi), mięsa peklowane lub solonych, kiełbasy, salami, pasztety mięsne i inne. |
tłuszcze | oliwa z oliwek i oleje roślinne (sojowy, słonecznikowy, kukurydziany i niskoerukowy olej rzepakowy). | margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu. | smalec, słonina, boczek, margaryny, tłusta i kwaśna śmietan |
owowce i warzywa | buraki, boćwina, młody zielony groszek, marchew, seler, pietruszka, szpinak oraz zielona sałata , jabłka, śliwki węgierki, banany, pomarańcze, grejfruty, wiśnie, truskawki, poziomki, porzeczki, maliny i jeżyny. | brokuły, bakłażany, cukinia, kabaczek, kalafior, młoda kalarepka, włoska kapusta, fasolka szparagowa śliwki, | warzywa kiszone lub ciężko strawne (ogórki, kwaszona kapusta, grzyby), konserwy z warzyw |
słodycze | miód, cukier, niskosłodzone dżemy | czekolada, czekoladki, chałwa, ciasta i ciasteczka przemysłowo | |
napoje | Herbata ziołowa, soki warzywne, woda mineralna niegazowana niskosodowa (do 100mg sodu na litr), kawa zbożowa, słaba herbata, słaba kawa naturalna. | mocna kawa, mocna herbata, mocne kakao, napoje alkoholowe, napoje gazowane. | |
przyprawy | wanilia, cynamon, szafran, goździki, sok z cytryny, nasiona kminku, kopru, czarnuszki , liście pietruszki, selera, lubczyku, estragonu, hyzopu, lawendy, szałwii, majeranku i lebiodki. | cebula, ziele angielskie, czosnek. | sól, pieprz naturalny, ocet, musztarda, keczup, gorczyca, ostra papryka, pikle, korniszony, magii, wszelkie marynaty i sos sojowy |
lek. med. Bogdan Kowalczykmedycyna rodzinna
Podobne teksty
Pierwsze zwiastuny
Ciało wysyła do nas alarmujące sygnały, które zauważone mogą stać się cenna wskazówką dla dalszego postępowania.
Kontrola cukrzycy na dobrym poziomie
Źle wyrównany poziom cukru we krwi to dla diabetyka jedno z największych zagrożeń, które może prowadzić do nieodwracalnych powikłań, a nawet do śmierci.
Polacy a profilaktyka chorób cywilizacyjnych.
Najczęstszym powodem dla którego unikamy badań profilaktycznych jest przekonanie o tym, że jesteśmy zdrowi
Konflikt serologiczny
Do konfliktu serologicznego dochodzi wtedy, kiedy matka w wyniku immunizacji rozpocznie wytwarzanie przeciwciał przeciwko krwinkom płodu...
Rodzaje nowotworów
Opis nowotworów złośliwych, półzłośliwych i złośliwych.
Rozpoznawanie raka piersi
Opis badań mających na celu wczesne rozpoznanie raka piersi.
Objawy raka piersi
Jakie są pierwsze symptomy raka piersi.
Niekorzystne działanie na skórę promieniowania UV
Obecnie wiemy, że to promienie UVA są główną przyczyną fotostarzenia się skóry oraz zmian nowotworowych.
Pieprzyk, myszka i... słońce
Największym wrogiem każdej komórki barwnikowej czyli melanocyta i tego, który występuje w normalnej skórze i który buduje znamię jest słońce.