Antyrakowa dieta
- Żywność organiczna
- Algi morskie
- Chrupiące kapustowate
- Redukuj tłuszcze
- Jak najwięcej błonnika
- Poznaj sekrety soji
- Ryby i zawarte w nich tłuszcze
- Orientalne grzyby
- Herbaciane ceremonie
- Czosnek i jego rodzina
- Fitominy
- Właściwe oleje
- Dieta bogata w suplementy
Zalecenia ujęto w 13 punktach. Właśnie te 13 produktów i zaleceń każda kobieta bez względu na wiek powinna wprowadzić do swojego codziennego menu jak najszybciej.
Żywność organiczna
Jeśli masz dostęp do sklepów z organiczną żywnością (hodowana naturalnie bez udziału środków chemicznych) zaopatruj się w nią.
Dlaczego ?
Żywność organiczna nie zawiera pestycydów (takich jak np. DDT) i innych związków chemicznych, których obecność powiązana jest ze zwiększoną zachorowalnością na raka sutka. Poza tym, jak donoszą naukowcy z Centrum Badawczego nad Żywnością w Waszyngtonie organiczne warzywa i owoce zawierają znacznie większą ilość witamin i minerałów niż te, które dostępne są w tradycyjnych sklepach. Jeśli chodzi o organiczny nabiał i mięsa - nie zawierają one hormonów (np. hormonu wzrostu, który dodawany jest do paszy), które zwiększają ryzyko raka.
Algi morskie
Algi morskie lub glony nori używane do wyrobu japońskiego sushi dostępne są w sklepach z orientalną żywnością. Jeżeli nie masz do nich dostępu zażywaj błękitne algi (spirulina lub chlorella) w postaci tabletek lub łyżeczki proszku rozpuszczonego w szklane owocowego soku.
Dlaczego?
Spożywanie alg obniża ryzyko wystąpienia raka sutka - potwierdzają to wyniki badań laboratoryjnych oraz znacznie niższy odsetek raka piersi wśród Japonek. Poza tym algi zawierają chlorofil, który ma działanie antyrakowe (podobnie jak witamina C i karotenoidy) obniżając poziom wolnych rodników.
Chrupiące kapustowate
Jedz dużo brokułów, brukselki, kapusty włoskiej i pekińskiej oraz kalafiorów. Najlepiej przyrządzaj je na parze lub jedz na surowo w postaci surówek i sałatek - wtedy zawierać będą jak najwięcej antyrakowych środków odżywczych.
Dlaczego?
Warzywa te zawierają związki siarkowe zwane indolami, które pomagają eliminować nadmiar estrogenów z organizmu i zapobiegają wzrostowi raka sutka. Jak donosi amerykański dietetyk dr Gaynor w swojej książce „Dr Gaynor’s Cancer Preventing Program” (Program zapobiegający rakowi sutka dra Gaynora) tylko te warzywa mają zdolność przekształcania estrogenów w organizmie z form indukujących wzrost raka sutka do form chroniących tkankę gruczołu piersiowego przed komórkami rakowymi. Szczególnie jeden z indoli - indolo-3-carbinol (I3C) ma zdolność hamowania wzrostu komórek rakowych.
Redukuj tłuszcze
Zredukuj spożywanie tłuszczu w diecie do 20% dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
Dlaczego?
Dieta bogata w tłuszcze zwierzęce zwiększa ryzyko zachorowania na raka sutka. Badania wykazują, że wysokotłuszczowa dieta powoduje wytwarzanie w jelitach związków chemicznych, które bakterie tam rezydujące potrafią przetworzyć na estrogeny, które magazynowane w gruczole piersiowym czynią ten narząd bardziej podatnym na raka.
Jak najwięcej błonnika
Jedz dużo błonnika, który występuje w owocach, warzywach, fasoli, grochu i ziarnach.
Dlaczego?
Błonnik zaburza metabolizm estrogenów i obniża jego poziom we krwi obwodowej. Naukowcy potwierdzili, że dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko wystąpienia raka o 54%.
Poznaj sekrety soji
Jedz produkty sojowe - np. tofu i miso. Produkty sojowe przetworzone również są korzystne, ale zawierają znacznie mniej genistyny niż tofu czy miso i na dodatek zawierają konserwanty. Bądź natomiast ostrożna z sosem sojowym (zawiera zbyt dużo sodu) i olejem sojowym (zawiera niekorzystne tłuszcze nasycone).
Dlaczego?
Produkty sojowe zawierają genistynę - naturalny roślinny estrogen, który wiąże się z receptorami estrogenowymi w sutku powodując, że receptory stają się niedostępne dla tych form estrogenów, które odpowiedzialne są za powstawanie raka sutka.
Ryby i zawarte w nich tłuszcze
Przynajmniej trzy razy w tygodniu jedz ryby morskie takie jak: tuńczyk, makrelę, łososia, halibuta czy sardynki. Jeśli nie lubisz ryb - jedz olej rybny w kapsułkach (2-10g dziennie).
Dlaczego?
Omega-3 kwasy tłuszczowe zawarte w rybach oceanicznych hamują działanie prostaglandyn, których obecnośc upośledza zdolność układu immunologicznego do prawidłowego i wczesnego rozpoznania komórek rakowych. Dobrodziejstwo rybnych tłuszczów uwidocznia się na mapie występowania raka na kuli ziemskiej - odsetek zachorowania na ten nowotwór jest bardzo niski w krajach skandynawskich i w Japonii, a wśród kobiet Eskimosek nie występuje wogóle.
Orientalne grzyby
Wprowadź do swojego jadłospisu chińskie grzyby shiitake i maitake (dostępne w sklepach z orientalna żywnością).
Dlaczego?
Orientalne grzyby usprawniają funkcjonowanie układu odpornościowego oraz hamują wzrost tkanki nowotworowej. Substancjami aktywnymi w tych grzybach są: frakcja D w grzybach maitake i polisacharyd lentinan w grzybach shiitake.
Herbaciane ceremonie
Pij zielona herbatę trzy razy dziennie - oprócz swoich antyrakowych właściwości zawiera ona 50% kofeiny mniej niż tradycyjna herbata czy kawa. Zielona herbata dostępna jest także w wersji bezkofeinowej oraz w postaci kapsułek i nalewki.
Dlaczego?
Zawiera antyoksydanty i polifenole, które obniżają poziom szkodliwych wolnych rodników. Jej antyrakowe działanie zostało już potwierdzone wieloma badaniami klinicznymi - stąd tak niski odsetek raka sutka wśród Japonek.
Czosnek i jego rodzina
Jedz dużo czosnku, cebuli, porów i szalotki - najlepiej na surowo.
Dlaczego?
Zgodnie z wynikami badań Narodowego Instytutu Raka w USA - czosnek jest najlepszym czynnikiem ochronnym w walce z rakiem (raport naukowców z Uniwersytetu w Pensylwanii donosi o siarkowej składowej czosnku, która hamuje wzrost komórek rakowych). Zawiera również dużo selenu, który pobudza tworzenie białych ciałek krwi i wzmaga apoptozę (obumieranie komórek rakowych). Cebula i pozostałe wywierają podobne efekty, a poza tym zawierają składniki, które stymulują produkcję określonych enzymów zobojętniających wolne rodniki. Poza tym zawierają saponiny, które hamują podziały komórek rakowych.
Fitominy
Jedz dużo warzyw, owoców, ziaren, nasion i orzechów.
Dlaczego?
Pokarmy te zawierają fitominy (np. polifenole), które chronią komórki sutka i hamują wzrost komórek rakowych. Polifenole występują również w koperku i rozmarynie - wprowadź je więc do swojej diety.
Właściwe oleje
Używaj w kuchni oliwy z oliwek. Unikaj oleju słonecznikowego, kukurydzianego, sojowego i margaryny.
Dlaczego?
Oleje mononienasycone takie jak oliwa z oliwek obniżają ryzyko wystąpienia raka sutka. Tłuszcze gęste, zwane również uwodorowanymi (występujące w margarynie) podwyższają to ryzyko. Natomiast tłuszcze nasycone (występujące w nabiale i czerwonym mięsie) powodują, że organizm produkuje większe niż normalnie ilości insuliny, która stymuluje komórki rakowe do wzrostu.
Dieta bogata w suplementy
Codziennie zażywaj 200 mg selenu, 30-100 mg koenzymu Q, 25 mg ekstraktu z grejpfruta oraz zestaw wszystkich witamin i mikroelementów.
Dlaczego?
Selen obniża ryzyko wystąpienia raka sutka. Koenzym Q ma działanie protekcyjne poprzez wzmacnianie układu immunologicznego oraz eliminowanie wolnych rodników. Wyciąg z ziaren grejpfruta ma o 20 razy silniejsze działanie w walce z wolnymi rodnikami niż witamina C.