Jak dużo jajek możemy jeść w ciągu tygodnia?
Wszyscy doskonale wiedzą, że jajka a dokładnie żółtka jaj są bogate w cholesterol. Jedno żółtko zawiera średnio 213 mg cholesterolu a rekomendowana przez żywieniowców ilość to 300 mg dziennie. Czyżby więc jedno jajko pokrywało całodzienne zapotrzebowanie na cholesterol? Otóż niekoniecznie. Jedząc jajecznicę z dwóch jaj dostarczamy organizmowi ponad 600 mg cholesterolu jednak nie ma to bezpośredniego odzwierciedlenia w ogólnym stężeniu cholesterolu we krwi. Podobnie jak poziom cukru również poziom cholesterolu po posiłku łagodnie maleje.
Ogólne zalecenia ustalone przez żywieniowców to 2 a maksymalnie 4 jajka w tygodniu - jednak należy podejść do tego indywidualnie. Ludzie, którzy mają wysoki poziom cholesterolu we krwi lub mieli atak serca powinni zmniejszyć spożycie nie tylko jajek ale przede wszystkim produktów bogatych w tłuszcze nasycone. Z drugiej strony ludzie, którzy jedzą bardzo mało mięsa mogą zjeść dodatkowe jajko i nie wpłynie to na ich poziom cholesterolu we krwi.
Białka czy substytuty jajek nie są oczywiście limitowane ale trzeba pamiętać o warzywach, produktach gruboziarnistych i owocach gdyż to one są podstawą zdrowej diety.