Grilowane warzywa a powstawanie kancerogenów

Grilowane warzywa nie stanowią zagrożenia dla naszego zdrowia dopóki nie ulegną zwęgleniu. Bez względu na rodzaj produktów żywnościowych, które poddajemy takiej obróbce należy wystrzegać się przypalania, gdyż ta zwęglona warstwa zawiera duże ilości substancji rakotwórczych. Większość warzyw może być grilowana jednak w krótkim czasie, tak aby nie dopuścić do powstania szkodliwej warstewki. Nie unikajmy więc grilowania warzyw - w każdej postaci są godne polecenia, a umiejętnie przygotowane mogą nie tylko nie szkodzić ale wręcz zapobiegać powstawaniu nowotworów i korzystnie wpływać na nasze zdrowie.
MediWebzespół redakcyjny
Podobne teksty
Badanie ogólne moczu
Badanie, które może pomóc w rozpoznaniu choroby nerek i wątroby oraz dróg moczowych.
Kontrola cukrzycy na dobrym poziomie
Źle wyrównany poziom cukru we krwi to dla diabetyka jedno z największych zagrożeń, które może prowadzić do nieodwracalnych powikłań, a nawet do śmierci.
Poronienie
Uważa się, że około 10-15% wszystkich ciąż kończy się poronieniem samoistnym czyli wydaleniem obumarłego jaja płodowego.
Jak leczyć POChP?
Aby skutecznie walczyć z POChP, należy przede wszystkim zaprzestać palenia papierosów oraz jak najwcześniej rozpoznać chorobę.
Przepuklina pachwinowa - częsty problem
Chociaż jest stosunkowo łatwa do wyleczenia, nie rozpoznana i nieleczona może być źródłem poważnych problemów
Rodzaje nowotworów
Opis nowotworów złośliwych, półzłośliwych i złośliwych.
Rozpoznawanie raka piersi
Opis badań mających na celu wczesne rozpoznanie raka piersi.
Zaburzenia erekcji problemem wielu mężczyzn
W naszym kraju zaburzenia wzwodu ma około 3,5 miliona mężczyzn a tylko 36% z nich zdaje sobie sprawę, że cierpi na zaburzenia erekcji.
Przyczyny niepłodności męskiej
Zestawienie najczęstszych przyczyn niepłodności.