Przygotowywanie pokarmów w zespole nerczycowym
Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek dotyczących przyrządzania potraw dla osób chorujących na zespół nerczycowy.
- Świeżo przyrządzone posiłki należy podawać często i w niewielkich porcjach, najlepiej 5 posiłków dziennie.
- Najwłaściwszą formą przygotowywania posiłków jest gotowanie w wodzie, na parze, pod ciśnieniem.
- Można stosować duszenie i pieczone bez dodatku tłuszczu w żaroodpornym naczyniu, pergaminie lub folii aluminiowej.
- Zupy i sosy podprawia się zawiesiną z maki i mleka lub mąki i wody.
- Tłuszcz (masło, olej) dodaje się na surowo do gotowych potraw.
- Należy unikać potraw zbyt słodkich i tłustych.
- Posiłki przyrządza się bez dodatku soli
- Dla polepszenia smaku potrawy można zakwasić, np. sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym, kwaśnym mlekiem.
- Z uwagi na ograniczenie płynów w diecie należy ograniczyć zupy oraz spożycie owoców
- Niedopuszczalne jest podprawianie zup zasmażką, przygotowywanie ich na wywarach z tłustego mięsa, kości lub grzybów.
- Tłuszcze (masło, postaci oleju sojowego, słonecznikowego) można dodać do gotowych potraw
- Wskazane jest wypłukiwanie potasu z warzyw i ziemniaków poprzez moczenie, odlewanie wody w trakcie gotowania i nie wykorzystywanie wywarów.