Produkty zalecane i niewskazane w zespole nerczycowym
Zestawienie potraw wskazanych do spożywania przez osoby z zespołem nerczycowym oraz tych, których spożycie należy ograniczyć lub wyłączyć ze swojej diety.
Produkty | Zalecane | Przeciwwskazane |
produkty zbożowe | wszystkie gatunki produktów zbożowych bez dodatku soli kuchennej, kasze, mąki | solone ciastka na proszkach |
mleko i produkty mleczne | chude sery twarogowe, mleko i napoje mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, śmietana | ser żółty, topiony, solony, podpuszczkowy |
jaja | jaja całe, żółtka, białka | |
mięso, drób, ryby | chude mięso (cielęcina, wołowina, konina, drób, kura, kurczę), chude ryby (szczupak, sandacz, lin, leszcz, pstrąg, dorsz) | tłuste mięso, podroby, wędliny, tłuste ryby wędzone, konserwy mięsne i rybne |
tłuszcze | masło, olej sojowy, słonecznikowy | słonina, smalec |
warzywa i owoce | wszystkie gatunki wliczając je w dozwoloną ilość płynów, ziemniaki gotowane, pieczone | warzywa solone, ziemniaki smażone, odsmażane, rośliny strączkowe |
cukier i słodycze | cukier, miód, przetwory owocowe na cukrze | czekolada, tłuste wyroby cukiernicze, ciasta spulchnione proszkiem |
przyprawy | pietruszka, seler, majeranek, cebula, szczypiorek, koperek, cynamon, wanilia, kwasek cytrynowy, skórka cytrynowa i pomarańczowa, kminek, chrzan | pieprz, ocet, musztarda, sól, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, mieszanki przyprawowe, koncentraty sosów |
używki | słaba herbata, słabe kakao | kawa naturalna, alkohol |