Produkty zalecane i niewskazane w hiperlipidemii
Zestawienie potraw wskazanych do spożywania przez osoby z hiperlipidemią oraz tych, których spożycie należy ograniczyć lub wyłączyć ze swojej diety.
Nazwa produktu lub potrawy | Zalecane | Zalecane w umiarkowanych ilościach | Przeciwwskazane |
napoje | słaba herbata, kawa zbożowa, soki z owoców i warzyw | słaba kawa rozpuszczalna, wino czerwone | napoje czekoladowe, kakao, mocna herbata, kawa naturalna ze śmietanką, alkohol |
mleko i przetwory mleczne | mleko chude (2,8% - 3,2% tłuszczu) świeże lub zsiadłe, chudy biały ser, twaróg, chudy jogurt niskotłuszczowy, chudy kefir, serek sojowy | jogurt półtłusty, mleko półtłuste, maślanka, chude serki homogenizowane, serki owcze , śmietana słodka o zawartości do 18% tłuszczu, sery żółte o zmniejszonej zawartości tłuszczu | mleko pełne (powyżej 3,2% tłuszczu), tłuste białe sery i twarogi, serki topione, sery żółte dojrzewające zawierające ponad 30% tłuszczu., śmietana tłusta (powyżej 18% tłuszczu) |
pieczywo | pieczywo z pełnego ziarna, pieczywo z dodatkiem soi, pieczywo lekko czerstwe, chleb razowy, Graham, pieczywo chrupkie | chleb żytni, pieczywo jasne | pieczywo z dużą ilością żółtek i dużą ilością tłuszczu, rogaliki francuskie, pieczywo żytnie na miodzie, pieczywo cukiernicze |
mąka i kasze | kasza gryczana, kasza kukurydziana | wszystkie kasze | |
jaja | białko jajek jako dodatek do potraw | jajka w całości w ilości 2 na tydzień łącznie z jajami zużytych do makaronu, ciast itp. | |
wędliny | chuda szynka wołowa, wieprzowa, polędwica wołowa. | golonka, kiełbasa szynkowa, parówki cielęce. | pozostałe wędliny i inne wyroby wędliniarskie. |
mięso, drób | Chude gatunki cielęciny, indyka, kurczaki bez skóry, królik, potrawy gotowane, duszone, pieczone bez tłuszczu | wołowina, dziczyzna, chuda wieprzowina, kura, | mięsa tłuste, wieprzowina, baranina, podroby, gęsi, kaczki, potrawy smażone na tłuszczu, podroby, |
ryby | ryby morskie (makrela, śledź, tuńczyk, halibut), chude ryby słodkowodne duszone lub pieczone bez tłuszcz | ryby smażone na dozwolonych olejach, wędzone | ryby smażone na tłuszczu zwierzęcym, ikra |
tłuszcze | oleje zawierające jednonienasycone kwasy tłuszczowe (rzepakowy, oliwa z oliwek), oleje zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe (słonecznikowy, sojowy, kukurydziany) | Masło, margaryny miękkie przeestryfikowane | smalec, słonina, boczek, margaryny twarde, olej palmowy, tłuszcze uwodornione, niskogatunkowe margaryny, masło topione lub solone |
warzywa i owoce | fasola, groch, soczewica, soja, kukurydza, owoce suszone, konserwowane, słonecznik | orzechy laskowe, włoskie, migdały, owoce dyniowate (melony, arbuzy), gruszki, śliwki | warzywa solone, konserwowane, orzechy solone, orzechy kokosowe |
ziemniaki | gotowane, pieczone w łupinach | ziemniaki smażone lub odsmażane na tłuszczu (frytki, placki ziemniaczane, zapiekanki z dodatkiem tłuszczów zwierzęcych) | |
desery | galaretki, kisiele, budynie na chudym mleku, sałatki owocowe, kompoty bez cukru | cukier, miód, dżem, powidła, marmolada, niskosłodzone soki owocowe, konfitury, galaretki, landrynki, bezy, ciasteczka z dodatkiem tłuszczów nienasyconych | cukierki w czekoladzie, czekolada, cukierki nadziewane, pralinki, batony, torty, czekolady, batony, kremy, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, desery z używkami |
przyprawy | liście laurowe, angielskie ziele, kwasek cytrynowy i sok z cytryny, wanilia, cynamon, szczypiorek, koperek, zielona pietruszka | czosnek, cebula, pory, sól | musztarda, ocet, pieprz, papryka, chrzan |