Produkty zalecane i niewskazane w hiperlipidemii

Nazwa produktu lub potrawy | Zalecane | Zalecane w umiarkowanych ilościach | Przeciwwskazane |
napoje | słaba herbata, kawa zbożowa, soki z owoców i warzyw | słaba kawa rozpuszczalna, wino czerwone | napoje czekoladowe, kakao, mocna herbata, kawa naturalna ze śmietanką, alkohol |
mleko i przetwory mleczne | mleko chude (2,8% - 3,2% tłuszczu) świeże lub zsiadłe, chudy biały ser, twaróg, chudy jogurt niskotłuszczowy, chudy kefir, serek sojowy | jogurt półtłusty, mleko półtłuste, maślanka, chude serki homogenizowane, serki owcze , śmietana słodka o zawartości do 18% tłuszczu, sery żółte o zmniejszonej zawartości tłuszczu | mleko pełne (powyżej 3,2% tłuszczu), tłuste białe sery i twarogi, serki topione, sery żółte dojrzewające zawierające ponad 30% tłuszczu., śmietana tłusta (powyżej 18% tłuszczu) |
pieczywo | pieczywo z pełnego ziarna, pieczywo z dodatkiem soi, pieczywo lekko czerstwe, chleb razowy, Graham, pieczywo chrupkie | chleb żytni, pieczywo jasne | pieczywo z dużą ilością żółtek i dużą ilością tłuszczu, rogaliki francuskie, pieczywo żytnie na miodzie, pieczywo cukiernicze |
mąka i kasze | kasza gryczana, kasza kukurydziana | wszystkie kasze | |
jaja | białko jajek jako dodatek do potraw | jajka w całości w ilości 2 na tydzień łącznie z jajami zużytych do makaronu, ciast itp. | |
wędliny | chuda szynka wołowa, wieprzowa, polędwica wołowa. | golonka, kiełbasa szynkowa, parówki cielęce. | pozostałe wędliny i inne wyroby wędliniarskie. |
mięso, drób | Chude gatunki cielęciny, indyka, kurczaki bez skóry, królik, potrawy gotowane, duszone, pieczone bez tłuszczu | wołowina, dziczyzna, chuda wieprzowina, kura, | mięsa tłuste, wieprzowina, baranina, podroby, gęsi, kaczki, potrawy smażone na tłuszczu, podroby, |
ryby | ryby morskie (makrela, śledź, tuńczyk, halibut), chude ryby słodkowodne duszone lub pieczone bez tłuszcz | ryby smażone na dozwolonych olejach, wędzone | ryby smażone na tłuszczu zwierzęcym, ikra |
tłuszcze | oleje zawierające jednonienasycone kwasy tłuszczowe (rzepakowy, oliwa z oliwek), oleje zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe (słonecznikowy, sojowy, kukurydziany) | Masło, margaryny miękkie przeestryfikowane | smalec, słonina, boczek, margaryny twarde, olej palmowy, tłuszcze uwodornione, niskogatunkowe margaryny, masło topione lub solone |
warzywa i owoce | fasola, groch, soczewica, soja, kukurydza, owoce suszone, konserwowane, słonecznik | orzechy laskowe, włoskie, migdały, owoce dyniowate (melony, arbuzy), gruszki, śliwki | warzywa solone, konserwowane, orzechy solone, orzechy kokosowe |
ziemniaki | gotowane, pieczone w łupinach | ziemniaki smażone lub odsmażane na tłuszczu (frytki, placki ziemniaczane, zapiekanki z dodatkiem tłuszczów zwierzęcych) | |
desery | galaretki, kisiele, budynie na chudym mleku, sałatki owocowe, kompoty bez cukru | cukier, miód, dżem, powidła, marmolada, niskosłodzone soki owocowe, konfitury, galaretki, landrynki, bezy, ciasteczka z dodatkiem tłuszczów nienasyconych | cukierki w czekoladzie, czekolada, cukierki nadziewane, pralinki, batony, torty, czekolady, batony, kremy, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, desery z używkami |
przyprawy | liście laurowe, angielskie ziele, kwasek cytrynowy i sok z cytryny, wanilia, cynamon, szczypiorek, koperek, zielona pietruszka | czosnek, cebula, pory, sól | musztarda, ocet, pieprz, papryka, chrzan |
lek. med. Bogdan Kowalczykmedycyna rodzinna
Podobne teksty
Badanie ogólne moczu
Badanie, które może pomóc w rozpoznaniu choroby nerek i wątroby oraz dróg moczowych.
Kontrola cukrzycy na dobrym poziomie
Źle wyrównany poziom cukru we krwi to dla diabetyka jedno z największych zagrożeń, które może prowadzić do nieodwracalnych powikłań, a nawet do śmierci.
Polacy a profilaktyka chorób cywilizacyjnych.
Najczęstszym powodem dla którego unikamy badań profilaktycznych jest przekonanie o tym, że jesteśmy zdrowi
Rodzaje nowotworów
Opis nowotworów złośliwych, półzłośliwych i złośliwych.
Rozpoznawanie raka piersi
Opis badań mających na celu wczesne rozpoznanie raka piersi.
Niekorzystne działanie na skórę promieniowania UV
Obecnie wiemy, że to promienie UVA są główną przyczyną fotostarzenia się skóry oraz zmian nowotworowych.
Pieprzyk, myszka i... słońce
Największym wrogiem każdej komórki barwnikowej czyli melanocyta i tego, który występuje w normalnej skórze i który buduje znamię jest słońce.
Żeń-szeń jako panaceum
Nazwa botaniczna żeń-szenia to Panax ginseng co po łacinie oznacza panaceum, czyli środek na wszystkie dolegliwości.