Podstawowe informacje o nadciśnieniu tętniczym
Nadciśnienie tętnicze jest chorobą układu krążenia charakteryzującą się podwyższonym ciśnieniem tętniczym we krwi. Nadciśnienie tętnicze rozpoznaje się gdy podczas kilkakrotnych pomiarów, dokonywanych w spoczynku, ciśnienie przekracza wartości 140/90 mm Hg.
Najczęstszą formą nadciśnienia jest nadciśnienie tętnicze pierwotne (samoistnym) stanowiące około 95% wszystkich rodzajów nadciśnienia tętniczego, którego przyczyna nie jest dokładnie znana. Ta postać nadciśnienia tętniczego częściej występuje u osób u których stwierdza się:
- nadwagę lub otyłość
- rodzinne występowanie nadciśnienia tętniczego
- nadużywanie soli kuchennej w codziennej diecie
- regularne spożywanie alkoholu
- palenie papierosów
U pozostałych 5% pacjentów z nadciśnieniem tętniczym występuje nadciśnienie tętnicze wtórne, spowodowane istniejącą chorobą (choroby nerek, nadnerczy).
Prawidłowe postępowanie niefarmakologiczne w tym odpowiednia dieta jest podstawowym sposobem leczenia osób z nadciśnieniem tętniczym.
W diecie należy ograniczyć spożycie sodu, który znajduje się w soli kuchennej, pieczywie, wyrobach cukierniczych, w produktach mlecznych (żółte i topione sery), przetworach garmażeryjnych (wędliny, pasztety, sałatki) i konserwach mięsnych, rybnych i warzywnych. Duże ilości sodu znajdują się również w przyprawach. Osoby z nadciśnieniem tętniczym nie powinny dziennie spożywać więcej niż 4g soli tzn. 1.6 g sodu. W Polsce zjada się przeciętnie od 8 do 15 g soli dziennie.