Jabłka i pomidory ułatwiają zdrowe oddychanie
Naukowcy z angielskiego University of Nottingham przebadali dokładnie w 1991 roku 2633 osób a następnie powtórzyli badania w roku 2000. Pod uwagę wzięli jeden z głównych parametrów określających wydolność płuc, tzw. natężoną objętość wydechową (forced expiratory volume - FEV-1).
Porównując wyniki badań otrzymanych w tym okresie, naukowcy znaleźli związek pomiędzy dietą, według której odżywiała się część badanych, a zwiększonym wskaźnikiem FEV-1. Okazało się, że osoby, które jadły ponad 5 jabłek oraz więcej niż 3 pomidory tygodniowo, miały znacznie lepsze wyniki badania płuc niż ludzie wyłączający ze swojej diety pomidory i jabłka.
Ponadto osoby zjadające więcej jabłek, pomidorów i bananów zgłaszały mniej przypadków charczenia, kaszlu i sapania od innych.
Zarówno jabłka jak i pomidory zawierają bardzo dużo antyoksydantów i zdaniem autorów badania, to właśnie one odpowiadają za ich dobroczynny i protekcyjny wpływ na płuca. 25.05.2001