Dieta w zespole nerczycowym
Zespół nerczycowy (nerczyca) to zespół objawów będących efektem procesów chorobowych w nerkach, który charakteryzuje się dużą utratą białka z moczem, która prowadzi do powstania uogólnionych obrzęków oraz zaburzeń gospodarki tłuszczowej.
Zespół nerczycowy może wystąpić w przebiegu wielu chorób, przy czym najczęściej obserwuje się go przy uszkodzenia błony kłębuszków nerkowych w przebiegu chorób immunologicznych, alergicznych lub w przypadku działania substancji toksycznych. Najczęstszymi przyczynami zespołu nerczycowego są:
- zapalenia nerek
- choroby ogólnoustrojowe (np. cukrzyca)
- uczulenia
- uszkodzenia wywołane związkami nefrotoksycznymi.
W przebiegu zespołu nerczycowego dochodzi do utraty białka z moczem w wyniku czego dochodzi do powstawania obrzęków powiek, kończyn dolnych, wodobrzusza oraz obecności płynu w jamie opłucnej.
Leczenie dietetyczne w zespole nerczycowym zależy od stopnia zaawansowania choroby i stosowanego leczenia farmakologicznego. Stosuje się dietę o dużej zawartości białka pokrywającą prawidłowe zapotrzebowanie organizmu oraz uzupełniającą straty białka z moczem. Zwykle dostarcza się 100-120g białka/doba z czego około 70-80% jest pochodzenia zwierzęcego.