Chrom
Niedobór chromu
Niedobór chromu występuje rzadko i pojawia się w niektórych rejonach oraz przy diecie ubogiej w białko zwierzęce. Przy deficycie występować mogą:
- bóle głowy
- drażliwość
- nudności
- nastroje depresyjne
- niepokój
- stany lękowe
- zmęczenie
- nietolerancja na glukozę,
- zaburzenia w gospodarce białek i lipidów,
- utrata masy ciała.
Niedostateczne spożywanie chromu może przyczynić się do wystąpienia cukrzycy i miażdżycy naczyń.
Nadmiar chromu
Nadmierne nagromadzenie chromu w organizmie lub spożywanie go w dużych dawkach może zaburzyć działanie insuliny lub stymulować powstawanie nowotworów.
Źródła chromu
Pokarmy pozwalające uzupełnić niedobory chromu to drożdże piwne, niskoprzetworzone kasze i płatki, pełnoziarnisty chleb, ser, jaja, chude mięso, wątroba, nerki wieprzowe, ryby, sałata, groszek zielony, niektóre przyprawy i zioła brokuły, sok winogronowy, mięso indycze i owoce morza, wątroba cielęca, kurczaki, olej, kiełki pszenicy.
Dzienne zapotrzebowanie na chrom
Na ogół zawartość w diecie i paszach pokrywa zapotrzebowanie. Zalecane dawki spożycia dziennego chromu wynoszą:
- niemowlęta do 6 miesiąca życia – 0,01 do 0,04 miligrama,
- od 7 miesiąca życia do 1 roku – 0,02 do 0,06 miligrama,
- dzieci 2 do 3 lat –0,02 do 0,08 miligrama,
- dzieci 4 do 6 lat – 0,03 do 0,12 miligrama,
- powyżej 7 lat i dorośli 0,05 do 0,2 miligrama.
Zapotrzebowanie na chrom rośnie przy dużych wysiłkach fizycznych i diecie wysokocukrowej z powodu zwiększonego wydalania chromu z moczem.