Przygotowywanie pokarmów w zespole nerczycowym

Przygotowywanie pokarmów w zespole nerczycowym
Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek dotyczących przyrządzania potraw dla osób chorujących na zespół nerczycowy.
  1. Świeżo przyrządzone posiłki należy podawać często i w niewielkich porcjach, najlepiej 5 posiłków dziennie.
  2. Najwłaściwszą formą przygotowywania posiłków jest gotowanie w wodzie, na parze, pod ciśnieniem.
  3. Można stosować duszenie i pieczone bez dodatku tłuszczu w żaroodpornym naczyniu, pergaminie lub folii aluminiowej.
  4. Zupy i sosy podprawia się zawiesiną z maki i mleka lub mąki i wody.
  5. Tłuszcz (masło, olej) dodaje się na surowo do gotowych potraw.
  6. Należy unikać potraw zbyt słodkich i tłustych.
  7. Posiłki przyrządza się bez dodatku soli
  8. Dla polepszenia smaku potrawy można zakwasić, np. sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym, kwaśnym mlekiem.
  9. Z uwagi na ograniczenie płynów w diecie należy ograniczyć zupy oraz spożycie owoców
  10. Niedopuszczalne jest podprawianie zup zasmażką, przygotowywanie ich na wywarach z tłustego mięsa, kości lub grzybów.
  11. Tłuszcze (masło, postaci oleju sojowego, słonecznikowego) można dodać do gotowych potraw
  12. Wskazane jest wypłukiwanie potasu z warzyw i ziemniaków poprzez moczenie, odlewanie wody w trakcie gotowania i nie wykorzystywanie wywarów.

Podobne teksty