Produkty zalecane i niewskazane w hiperlipidemii

Produkty zalecane i niewskazane w hiperlipidemii
Zestawienie potraw wskazanych do spożywania przez osoby z hiperlipidemią oraz tych, których spożycie należy ograniczyć lub wyłączyć ze swojej diety.
Nazwa produktu lub potrawy Zalecane Zalecane w umiarkowanych ilościach Przeciwwskazane
napoje słaba herbata, kawa zbożowa, soki z owoców i warzyw słaba kawa rozpuszczalna, wino czerwone napoje czekoladowe, kakao, mocna herbata, kawa naturalna ze śmietanką, alkohol
mleko i przetwory mleczne mleko chude (2,8% - 3,2% tłuszczu) świeże lub zsiadłe, chudy biały ser, twaróg, chudy jogurt niskotłuszczowy, chudy kefir, serek sojowy jogurt półtłusty, mleko półtłuste, maślanka, chude serki homogenizowane, serki owcze , śmietana słodka o zawartości do 18% tłuszczu, sery żółte o zmniejszonej zawartości tłuszczu mleko pełne (powyżej 3,2% tłuszczu), tłuste białe sery i twarogi, serki topione, sery żółte dojrzewające zawierające ponad 30% tłuszczu., śmietana tłusta (powyżej 18% tłuszczu)
pieczywo pieczywo z pełnego ziarna, pieczywo z dodatkiem soi, pieczywo lekko czerstwe, chleb razowy, Graham, pieczywo chrupkie chleb żytni, pieczywo jasne pieczywo z dużą ilością żółtek i dużą ilością tłuszczu, rogaliki francuskie, pieczywo żytnie na miodzie, pieczywo cukiernicze
mąka i kasze kasza gryczana, kasza kukurydziana wszystkie kasze
jaja białko jajek jako dodatek do potraw jajka w całości w ilości 2 na tydzień łącznie z jajami zużytych do makaronu, ciast itp.
wędliny chuda szynka wołowa, wieprzowa, polędwica wołowa. golonka, kiełbasa szynkowa, parówki cielęce. pozostałe wędliny i inne wyroby wędliniarskie.
mięso, drób Chude gatunki cielęciny, indyka, kurczaki bez skóry, królik, potrawy gotowane, duszone, pieczone bez tłuszczu wołowina, dziczyzna, chuda wieprzowina, kura, mięsa tłuste, wieprzowina, baranina, podroby, gęsi, kaczki, potrawy smażone na tłuszczu, podroby,
ryby ryby morskie (makrela, śledź, tuńczyk, halibut), chude ryby słodkowodne duszone lub pieczone bez tłuszcz ryby smażone na dozwolonych olejach, wędzone ryby smażone na tłuszczu zwierzęcym, ikra
tłuszcze oleje zawierające jednonienasycone kwasy tłuszczowe (rzepakowy, oliwa z oliwek), oleje zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe (słonecznikowy, sojowy, kukurydziany) Masło, margaryny miękkie przeestryfikowane smalec, słonina, boczek, margaryny twarde, olej palmowy, tłuszcze uwodornione, niskogatunkowe margaryny, masło topione lub solone
warzywa i owoce fasola, groch, soczewica, soja, kukurydza, owoce suszone, konserwowane, słonecznik orzechy laskowe, włoskie, migdały, owoce dyniowate (melony, arbuzy), gruszki, śliwki warzywa solone, konserwowane, orzechy solone, orzechy kokosowe
ziemniaki gotowane, pieczone w łupinach ziemniaki smażone lub odsmażane na tłuszczu (frytki, placki ziemniaczane, zapiekanki z dodatkiem tłuszczów zwierzęcych)
desery galaretki, kisiele, budynie na chudym mleku, sałatki owocowe, kompoty bez cukru cukier, miód, dżem, powidła, marmolada, niskosłodzone soki owocowe, konfitury, galaretki, landrynki, bezy, ciasteczka z dodatkiem tłuszczów nienasyconych cukierki w czekoladzie, czekolada, cukierki nadziewane, pralinki, batony, torty, czekolady, batony, kremy, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, desery z używkami
przyprawy liście laurowe, angielskie ziele, kwasek cytrynowy i sok z cytryny, wanilia, cynamon, szczypiorek, koperek, zielona pietruszka czosnek, cebula, pory, sól musztarda, ocet, pieprz, papryka, chrzan

Podobne teksty