Związki mineralne
Związki mineralne są podzielone na dwie grupy, makroelementy i mikroelementy. Makroelementy są to pierwiastki, których dzienne zapotrzebowanie przekracza 100mg dziennie. Zaliczamy do nich Wapń, Magnez, Fosfor, Chlor oraz Sód. Dzienne zapotrzebowanie na mikroelementy nie wynosi więcej niż 100mg. Należą do nich Żelazo, Miedź, Cynk, Jod oraz Selen.
Poniższe tabele zawierają zalecane dzienne dawki.
Związki mineralne | dzienna dawka | Cel | Źródła |
Wapń | 800 mg | Pomaga w regulacji rytmu serca, krzepnięcia krwi, pracy mięśni i przewodnictwa nerwowego. Budulec kości i zębów, zapobiega osteoporozie lub zmniejsza jej skutki | produkty mleczne, brokuły, sardynki i łosoś, ciemnozielone warzywa liściast, skorupiaki, tofu. |
Fosfor | 750 mg | Potrzebny do budowy kości i zębów, błon komórkowych oraz materiału genetycznego. Niezbędny składnik do produkcji energii. | zboże, mięso, ryby, rośliny strączkowe, przetwory mleczne, obecny prawie we wszystkich pokarmach. |
Potas * | 2000 mg | Bierze udział w wytwarzaniu energii. Niezbędny do prawidłowej czynności mięśni, przewodnictwa nerwowego. Pomaga w regulacji płynów w organiźmie. | cytrusy, banany, ryby, drób, przetwory mleczne |
Magnez * | 350 mg | Pomaga przy wzroście kości. Niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśni. | żółtko jaj, ciemnozielone warzywa liściaste, migdały, soja, banany, morele. |
Sód * | 500 mg | Bierze udział w czynności mięśni i nerwów oraz w zachowaniu równowagi płynów w organiźmie. | mięso, produkty mleczne, ryby, sól stołowa, sól dodawana do potraw (wędzone mięsa, ser, szybkie dania) |
Chlor * | 750 mg | Bierze udział w czynności mięśni i nerwów oraz w zachowaniu równowagi kwasowo - zadsdowej. Ważny w metaboliźmie węglowodanów i tłuszczów. | mięśnie, produkty mleczne, ryby, sól |
Cynk | 15 mg | Ważny dla prawidłowego działania insuliny, czynności gruczołu krokowego, trawienia, metabolizmu. | ostrygi, kraby, wątroba, kiełki pszeniczne, mleko, fasola, jaja, drób |
Żelazo | 10 mg | Niezbędne do produkcji hemoglobiny (transport tlenu we krwi), mioglobiny (przechowywanie tlenu w mięśniach). Wchodzi w skład wielu enzymów i białek. | wątroba, czerwone mięso, jajka, groch, nerki, zielone warzywa, wzbogacane ziarna roślin zbożowych. |
Fluor | 4 mg | Bierze udział w budowie kości i zęby | kawa, herbata, szpinak, żelatyna, cebula, ryby morskie. |
Jod | 150 mcg | Niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy | woda, sól jodowana, owoce morza, produkty z wodorostów. |
Miedź | 2,5 mg | Bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek krwi, tkanki łącznej i włókien nerwowych. | skorupiaki, ziarna, orzechy, czekolada, podroby, ziemniaki. |
Chrom | 200 mcg | Ważny w metaboliźmie węglowodanów i tłuszczów. | warzywa, całe ziarna, drożdże piwne, mięso, ser |
Molibden | 250 mcg | Bierze udział w prawidłowym wzroście kości, wzmacnia zęby. | groch, fasola, ziarna, podroby, ciemnozielone warzywa |
Selen | 60 mcg | Niezbędny składnik enzymów, które działając jako antyutleniacze zapobiegają uszkodzeniu komórek | ryby, skorupiaki, czerwone mięso, ziarna, jajka, czosnek, podroby |
* Elektrolity zapewniają właściwy ładunek elektryczny w obrębie płynów ustrojowych, co umożliwia przekazywanie impulsów przez nerwy, skurcze mięśni, oraz pozwala na utrzymanie prawidłowej objętości płynów w organizmie i równowagi kwasowo-zasadowej.