Wpływ na organizm substancji E

Wpływ na organizm substancji E

Zdaniem Centrali Konsumenckiej w Hamburgu, dopuszczone w Europie substancje dodatkowe nie muszą być szkodliwe dla zdrowia. Nie można wszakże wykluczyć zupełnie istnienia potencjalnego zagrożenia. Do tej pory nie jest znane wzajemne oddziaływanie różnych substancji na siebie ani oddziaływanie na nie toksyn ze środowiska, środków ochrony roślin i lekarstw.

Ogółem w Europie dopuszczonych zostało 296 substancji dodatkowych. Centrala Konsumencka w Hamburgu podzieliła je na kilka grup: uchodzące za nieszkodliwe co do której nie ma sygnałów mówiących, że substancja jest szkodliwa dla zdrowia oraz takie, których nie powinniśmy często lub w ogóle spożywać.

Centrali Konsumencka uznała za nieszkodliwe 142 substancje. Są to:

  • E 100 - kurkuma (kurkumina)
  • E 101 - ryboflawina (laktoflawina),znany również jako witamina B1.
  • E 101a - fosforan 5-ryboflawiny.
  • E 102 - fosforan ryboflawiny (związek ryboflawiny z kwasem fosforowym),
  • E 104 - żółcień chinolinowa
  • E 110 - żółcień pomarańczowa
  • E 120 - karmin
  • E 122 - azorubina
  • E 123 - amarant
  • E 124 - czerwień koszelinowa
  • E 127 - erytrozyna
  • E 131 - błękit patentowy V
  • E 132 - błękit brylantowy (FCF)
  • E 140 - chlorofil i chlorofilyna
  • E 150A - karmel
  • E 150 B - karmel siarczynowy
  • E 153 - węgiel drzewny
  • E 160A - karoten
  • E 160 C - kapsantyna
  • E-160 D - likopen
  • E 162 - betanina
  • E 163 - antocyjany
  • E 170 - węglan wapnia
  • E 171 - dwutlenek tytanu
  • E 172 - dwutlenek żelaza
  • E 200 - kwas sorbowy
  • E 202 - sorbinian sodu, sól sodowa kwasu sorbowego
  • E 203 - sól wapniowa kwasu sorbowego
  • E 260 - kwas octowy
  • E 261 - octan potasu
  • E 262 - octan sodu
  • E 270 - kwas mlekowy
  • E 290 - dwutlenek węgla
  • E 296 - kwas jabłkowy
  • E 297 - kwas fumarowy
  • E 300 - kwas l-askorbinowy, syntetyczna witamina C
  • E 301 - askorbinian sodu
  • E 302 - askorbinian wapnia
  • E 304 - palmitynian askorbylu
  • E 306 - mieszanina tokoferoli, naturalna witamina E
  • E 307 - alfa-tokoferol, syntetycznie produkowana witamina E
  • E 308 - gamma tokoferol, syntetyczna witamina E
  • E 309 - delta-tokoferol, syntetyczna witaamina E
  • E 311 - galusan oktylu
  • E 312 - galusan dodecylu
  • E 322 - letycyna
  • E 325 - mleczan sodu
  • E 326 - mleczan potasu i wapnia
  • E 330 - kwas cytrynowy
  • E 331 - cytrynian sodu
  • E 332 - cytrynian potasu
  • E 333 - cytrynian wapnia
  • E 334 - kwas winowy
  • E 335 - sole sodowe kwasu winowego
  • E 336 - sole potasowe kwasu winowego
  • E 337 - winian sodowo-potasowy
  • E 350 - jabłczan sodu
  • E 351 - jabłczan potasu
  • E 352 - jabłczan wapnia
  • E 353 - kwas meta-winowy
  • E 354 - sole kwasu meta-winowego
  • E 356 - adypinian sodu
  • E 357 - adypinian potasu
  • E 363 - kwas bursztynowy
  • E 415 - guma ksantanowa
  • E 422 - glicerol, gliceryna
  • E 440 - pektyna
  • E 470B - sole magnezowe kwasów tłuszczowych
  • E 471 - mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych
  • E 472A - mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
  • E 472B - mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym
  • E 472 C - mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
  • E 472E - mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem acetylo- lub dwuacetylowinowym
  • E 472F - mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym i winowym
  • E 473 - estry cukrów kwasów tłuszczowych
  • E 474 - glicerydy sacharozy
  • E 475 - estry poliglicerynowe tłuszczów spożywczych
  • E 481 - mleczan sodowy stearoilu
  • E 482 - mleczan wapniowy stearoilu
  • E 500 - węglan i wodorowęglan sodu, znany jako soda lub natron
  • E 501 - węglan i wodorowęglan potasu
  • E 503 - węglan i wodorowęglan amonu
  • E 504 - węglan i wodorowęglan magnezu
  • E 507 - kwas solny
  • E 508 - chlorek potasu
  • E 509 - chlorek wapnia
  • E 510 - chlorek magnezu
  • E 513 - kwas siarkowy
  • E 514 - siarczan sodu
  • E 516 - siarczan wapnia
  • E 517 - siarczan amonu
  • E 524 - wodorotlenek sodu
  • E 525 - wodorotlenek potasu
  • E 526 - wodorotlenek wapnia
  • E 527 - wodorotlenek amonu
  • E 528 - wodorotlenek magnezu
  • E 529 - tlenek wapnia
  • E 530 - tlenek magnezu
  • E 535 - żelazocyjanek sodu
  • E 536 - żelazocyjanek potasu
  • E 538 - żelazocyjanek wapnia
  • E 551 - dwutlenek krzemu
  • E 552 - krzemian wapnia
  • E 553B - talk
  • E 558 - bentonit
  • E 570 - kwasy tłuszczowe
  • E 585 - lakton żelaza II
  • E 640 - glicyna i jej sole sodowe
  • E 901 - wosk pszczeli biały i żółty
  • E 902 - wosk kandelila
  • E 903 - wosk karnauba
  • E 904 - szelak
  • E 914 - tlenki wosków polietylenu
  • E 927 - karbamid
  • E 938 - argon (gaz)
  • E 939 - hel (gaz)
  • E 941 - azot
  • E 942 - tlenek azotu
  • E 948 - tlen
  • E 950 - acesulfam K
  • E 1404 - skrobia utleniona, skrobia modyfikowana
  • E 1410 - fosforan jednoskrobiowy
  • E 1412 - fosforan dwuskrobiowy
  • E 1413 - fosforowany fosforan dwuskrobiowy
  • E 1414 - acetylowany fosforan dwuskrobiowy
  • E 1420 - acetylowana skrobia
  • E 1422 - acetylowany adypinian dwuskrobiowy
  • E 1440 - skrobia hydroksypropylowa
  • E 1442 - fosforan hydroksypropylu dwuskrobiowy
  • E 1450 - skrobia modyfikowana

Substancje mogące spowodować wystąpienie uczulenia:

  • E 110 - Żółcień pomarańczowa S
  • E 122 - Azorubina
  • E 123 - Amarant
  • E 127 - Erytrozyna
  • E 131 - Błękit patentowy V
  • E 132 - Indygotyna
  • E 142 - Zieleń S
  • E 151 - Czerń brylantowa PN
  • E 210 - Kwas benzoesowy
  • E 211 - Benzoesan sodu
  • E 212 - Benzoesan potasu
  • E 213 - Benzoesan wapnia
  • E 214 - Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
  • E 215 - Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego - sól sodowa
  • E 216 - Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
  • E 217 - Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego - sól sodowa
  • E 218 - Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
  • E 219 - Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego - sól sodowa
  • E 310 - Galusan propylu
  • E 311 - Galusan oktylu
  • E 312 - Galusan dodecylu
  • E 320 - Butylohydroksyanizol (BHA)
  • E 321 - Butylohydroksytoluen (BHT)

Substancje mogące powodować bóle głowy:

  • E 220 - Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki)
  • E 221 - Siarczyn sodu
  • E 222 - Wodorosiarczyn sodu
  • E 223 - Pirosiarczyn sodu
  • E 224 - Pirosiarczyn potasu

Substancje mogące mieć wpływ rakotwórczy:

  • E 250 - Azotyn sodu
  • E 251 - Azotan sodu
  • E 252 - Azotan potasu

Substancje, których duza ilosc moze spowodowac bole glowy i podraznienie nerwow

  • E 621 - Glutaminian sodu
  • E 622 - Glutaminian potasu
  • E 623 - Diglutaminian wapnia
  • E 624 - Glutaminian monoamonowy
  • E 625 - Diglutaminian magnezu

Ocena artykułu

3.81
z 91 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(17)
4
 
(55)
3
 
(9)
2
 
(5)
1
 
(5)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
3.81 z 91 głosów

79%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty