Witaminy, mikroelementy i karmienie naturalne
Aby dieta kobiety w okresie ciąży i karmienia piersią została oceniona jako prawidłowa, powinna zawierać optymalne ilości witamin i mikroelementów. Trzeba tutaj podkreślić szczególnie słowo "optymalne" - oznacza ono, że nie wolno przyjmować nie tylko zbyt mało, ale także za dużo witamin oraz pierwiastków. Nadmiar tych składników może być równie szkodliwy jak ich niedobory.
"Na przykład badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii wykazały częstsze występowanie różnego typu wad wrodzonych u noworodków, których matki przyjmowały w okresie ciąży wysokie dawki witaminy A, wynoszące powyżej 10 000 Iu na dobę (norma wynosi 4 000 Iu na dobę)" - pisze docent Janina Danuta Piotrowska-Jastrzębska, Kierownik Zakładu Propedeutyki Pediatrii Akademii Medycznej w Białymstoku, Członek Rady Naukowej Akademii Gerber. Każda kobieta spodziewająca się dziecka lub karmiąca piersią, zanim zacznie przyjmować preparaty zawierające witaminy i mikroelementy, koniecznie powinna zasięgnąć porady lekarza.
Eksperci medyczni wskazują, że należy troszczyć się o właściwe napoje w diecie matek. Wśród napojów polecanych kobietom ciężarnym i karmiącym są niegazowane wody mineralne oraz mleko. Jeżeli bowiem nie istnieją ważne powody zdrowotne, potwierdzone badaniami lekarskimi, kobieta nie powinna w tym okresie życia rezygnować ze spożywania mleka.
Karmienie piersią jest rekomendowaną metodą żywienia dziecka w pierwszych miesiącach jego życia. Wpływa również dodatnio na zdrowie matki. Wśród wielu korzyści warto wspomnieć o wzmacnianiu układu kostnego karmiącej kobiety.
"W okresie karmienia naturalnego, ze względu na zwiększone zapotrzebowanie organizmu kobiety na wapń, dochodzi do zużywania masy jej kości. Kiedy jednak kobieta przestaje karmić swoje maleństwo, następuje odbudowa jej układu kostnego na wyższym poziomie mineralnym niż przed ciążą. Pozytywne efekty tej odbudowy kobieta odczuwa nawet po menopauzie" - pisze docent Janina Danuta Piotrowska-Jastrzębska.