Suszone morele - na piękną cerę
Suszone morele od starożytności stosowane są w medycynie wschodniej jako środek sprzyjający zachowaniu miękkości, gładkości i jędrności skóry. „Spożywanie bogatych w betakaroten (prowitaminę A) oraz cenne składniki mineralne suszonych moreli sprzyja odbudowywaniu zniszczonych włókien kolagenu i elastyny, co poprawia strukturę i elastyczność skóry” podkreśla dr Wojciech Kolanowski z Katedry Dietetyki i Żywności Funkcjonalnej na Wydziale Żywienia Człowieka SGGW.
Zawarta w suszonych morelach prowitamina A wspomaga leczenie trądziku odblokowując ujścia kanałów łojowych i regulując ilość wydzielanego łoju. Prowitamina A zawarta w suszonych morelach odgrywa także istotną rolę w procesie wzrostu i różnicowania się komórek nabłonkowych skóry. Przyśpiesza regenerację naskórka i reguluje prawidłowy przebieg jego rogowacenia. Dieta wzbogacona o suszone morele skutecznie wspomaga działanie odmładzających kosmetyków, a uzupełniona o masaż twarzy daje widoczny efekt ujędrnienia skóry.
Witamina A zapobiega również wysychaniu i keratynizacji naskórka, czego objawem są zrogowacenia na ramionach oraz w okolicy łokci i kolan. Brak tej witaminy powoduje natomiast powstawanie zaburzeń w funkcjonowaniu błon śluzowych, co sprawia, że organizm staje się on bardziej podatny na różnego rodzaju infekcje. Jednocześnie osłabieniu ulega także zdolność do gojenia się ran.
W okresie letnim nasza skóra jest szczególnie narażona na działanie suchego powietrza, wysokiej temperatury. Ciepłe letnie wiatry i słońce powodują, że skóra staje się sucha, chropowata, częściej ulega poparzeniu. Aby temu zaradzić powinniśmy uzupełniać niedobór witaminy A w organizmie. Codzienna przekąska z suszonych moreli sprawi, że skóra twarzy będzie dłużej utrzymywała wodę i uodporni się na działanie niekorzystnych czynników atmosferycznych.