Witamina A
Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczną w roku 1931, a od 1947 witaminę A wytwarza się syntetycznie. Witamina A i jej różne chemiczne formy (aldehydowe, estrowe, kwasowe) występują tylko w produktach zwierzęcych natomiast prowitamina A, którą tworzy cała grupa związków (około 600) określanych mianem karotenoidów występuje tylko w świecie roślinnym. Wśród karotenoidów za najważniejszy uważa się beta-karoten, gdyż z niego organizm najłatwiej tworzy retinol.
Witamina A bierze udział w przemianie ogólnoustrojowej, a zwłaszcza w metabolizmie białek, głównie aminokwasów siarkowych, warunkując prawidłowe rogowacenie nabłonka. Jest niezbędna do utrzymania w dobrym stanie rogówki oka, wszystkich błon śluzowych przewodu pokarmowego, przewodu moczowego, układu rozrodczego, skóry i płuc. Witamina A jest niezbędna dla normalnego widzenia gdyż odgrywa rolę w procesie tworzenia rodopsyny, decydującej o możliwości widzenia o zmierzchu przy słabym oświetleniu. Witamina A wywiera wpływ na czynniki odpornościowe ustroju dlatego też często określana jest jako " witamina antyinfekcyjna". Bierze udział w budowie i wspomaganiu naturalnych barier chroniących organizm przed zakażeniem, wspomaga naturalny system samoobrony organizmu przed zakażeniem i chorobami. Witamina A w okresie wzrostu organizmu bierze udział w tworzeniu szkliwa nazębnego i właściwego rozstawienia uzębienia. Bierze udział w metabolizmie i hormonów steroidowych. Stymuluje wydzielanie hormonu tyreotropowego, jednocześnie częściowo unieczynniając tyroksynę w tkankach. Aktywizuje układy enzymatyczne wątroby. Uważa się, że przyjmowanie odpowiednich ilości witaminy A może złagodzić skutki działania na wątrobę toksycznych substancji chemicznych.
Niedobór
W niedoborze witaminy A występują:
- kruche, wolno rosnące paznokcie z podłużnym bruzdowaniem
- suche, łamliwe włosy
- szorstka, sucha skóra
- suche spojówki oraz zmiany chorobowe na rogówce
- osłabione, wrażliwe dziąsła
- wysypka skórna
- brak apetytu
- zmniejszona odporność na zakażenia
- kurza ślepota czyli niewidzenie o zmierzchu
- zaburzenia widzenia
- zahamowanie wzrostu
- uczucie zmęczenia
Nadmiar
Podawanie dużych dawek witaminy A przez dłuższy okres może spowodować hiperwitaminozę witaminy A z takimi objawami jak:
- uczucie zmęczenia i dyskomfortu
- podenerwowanie, drażliwość,
- nudności i wymioty
- zmniejszony apetyt
- bóle głowy
- krwawienie z dziąseł,
- zażółcenie skóry.
- powiększenie wątroby i śledziony,
- wypadanie włosów,
- świąd skory,
- suchość skóry
- depresja
Źródła witaminy A
Źródłem tej rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko pełne, śmietana, masło, produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby, wątroba, tran żółtka jaj.
Zawartość witaminy A w 100g jadalnych wybranych produktów:
- wątroba wołowa - 8866 µg
- wątroba wieprzowa - 3883 µg
- masło śmietankowe - 762 µg
- ser podpuszczkowy 40% tłuszczu w.s.m. - 400 µg
- jaja kurze świeże - 375 µg
Prowitamina A, zwana też beta-karotenem, znajduje się głównie w produktach roślinnych takich jak: marchew, dynia, szpinak, boćwina, sałata, zielony groszek, szczypior, koper, pietruszka, jarmuż, sałata, fasolka szparagowa pomidory, morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze.
Dzienne zapotrzebowanie
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A jako równoważniki retinolu [µg] wg zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie
Dzieci | |
1 - 3 lat 4 - 6 lat 7 - 9 lat | 400 µg 500 µg 700 µg |
Młodzież | |
chłopcy 10-12 lat chłopcy 13 - 15 lat chłopcy 16 - 20 lat dziewczynki 10-12 lat | 1000 1000 1000 800 |
Mężczyźni | |
21 - 64 lat powyżej 65 lat | 1000 1000 |
Kobiety | |
21 - 59 lat ciężarna - II połowa ciąży karmiąca powyżej 60 | 800 1000 1200 800 |
Równoważnik retinolu określa ile jest w nim wykorzystanej witaminy A, która może pochodzić równolegle z retinolu i beta-karotenu.