Sushi może chronić przed zachorowaniem na raka płuc

Sushi może chronić przed zachorowaniem na raka płuc
Wnioski takie płyną z przeprowadzonych badań, których wyniki przedstawiono w najnowszym numerze British Journal of Cancer.

Naukowców od dawna zastanawiało, dlaczego liczba zachorowań na raka płuc wśród Japończyków sięga zaledwie 2/3 zachorowań wśród analogicznych populacji z USA czy Wielkiej Brytanii. Powszechnie uważano, że powodem tego zjawiska jest częste spożywanie produktów z soi, ryb czy zielonej herbaty. Jednak wyniki dotychczasowych badań bywały niejednoznaczne i nie wyjaśniały, co w istocie chroni mieszkańców Japonii.

W celu wyjaśnienia tego zjawiska naukowcy z Japonii przebadali 1000 japońskich kobiet i mężczyzn, a następnie porównali otrzymane dane z wynikami rozmów przeprowadzonych z 4 tys. współobywateli.

Według wyników badań, prawdopodobieństwo zachorowania na adenocarcinoma - jedną z odmian raka płuc - u osób spożywających dużo świeżego rybiego mięsa było o połowę mniejsze niż u osób jedzących niewielkie jego ilości. Solone lub przyrządzane na inne sposoby produkty rybne nie wykazywały żadnego działania ochronnego.

Naukowcy przypuszczają, że za ochronne działanie świeżych ryb odpowiedzialne są występujące w nich duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Prawdopodobnie nie jest to jedyny czynnik powodujący zmniejszoną zapadalność na raka płuc wśród Japończyków.

Ocena artykułu

3.9
z 48 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(10)
4
 
(29)
3
 
(5)
2
 
(2)
1
 
(2)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
3.9 z 48 głosów

81%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty