Sushi może chronić przed zachorowaniem na raka płuc
Naukowców od dawna zastanawiało, dlaczego liczba zachorowań na raka płuc wśród Japończyków sięga zaledwie 2/3 zachorowań wśród analogicznych populacji z USA czy Wielkiej Brytanii. Powszechnie uważano, że powodem tego zjawiska jest częste spożywanie produktów z soi, ryb czy zielonej herbaty. Jednak wyniki dotychczasowych badań bywały niejednoznaczne i nie wyjaśniały, co w istocie chroni mieszkańców Japonii.
W celu wyjaśnienia tego zjawiska naukowcy z Japonii przebadali 1000 japońskich kobiet i mężczyzn, a następnie porównali otrzymane dane z wynikami rozmów przeprowadzonych z 4 tys. współobywateli.
Według wyników badań, prawdopodobieństwo zachorowania na adenocarcinoma - jedną z odmian raka płuc - u osób spożywających dużo świeżego rybiego mięsa było o połowę mniejsze niż u osób jedzących niewielkie jego ilości. Solone lub przyrządzane na inne sposoby produkty rybne nie wykazywały żadnego działania ochronnego.
Naukowcy przypuszczają, że za ochronne działanie świeżych ryb odpowiedzialne są występujące w nich duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Prawdopodobnie nie jest to jedyny czynnik powodujący zmniejszoną zapadalność na raka płuc wśród Japończyków.