Substancje wiążące (teksturotwórcze)

Substancje wiążące (teksturotwórcze)
Substancje wiążące (teksturotwórcze) - substancje powodujące lub utrzymujące jędrność lub kruchość tkanek owoców i warzyw, lub współdziałające z substancjami żelującymi w utworzeniu lub wzmocnieniu żelu.
Nr Nazwa substancji Środek spożywczy
E 341 Fosforany wapnia Pomidory konserwowe, Przetwory owocowe
E 509 Chlorek wapnia Pomidory konserwowe, Przetwory owocowe, Przetwory warzywne, Oliwki w zalewie nadziewane pastami (paprykową, anchovis itp.)
E 578 Glukonian wapnia Przetwory owocowe i warzywne

Ocena artykułu

4.22
z 46 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(22)
4
 
(18)
3
 
(2)
2
 
(2)
1
 
(2)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.22 z 46 głosów

87%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty