Substancje utrzymujące wilgotność
Substancje utrzymujące wilgotność - substancje zapobiegające wysychaniu środka spożywczego poprzez przeciwdziałanie wpływom atmosferycznym, posiadające niski stopień wilgotności lub ułatwiające rozpuszczanie się proszku w środowisku wodnym.
Nr | Nazwa substancji | Środek spożywczy |
E 422 | Glicerol | Wyroby ciastkarskie, Śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia z suszem owocowym, Cukierki gumki, nadzienia z wiórków kokosowych, guma do żucia |
E1200 | Spolimeryzowana glukoza | Wyroby ciastkarskie i ciasta |
E 420 | Sorbitol1 | Wyroby cukiernicze, wyroby ciastkarskie i ciasta, śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia z suszem owocowym |
1 Na opakowaniach jednostkowych (bezpośrednich) środków spożywczych, do których dodano sorbitol w dawce powyżej 10%, należy umieszczać następującą informację: "Nadmierne spożycie może wywołać efekty przeczyszczające".