Substancje spulchniające (zwiększające objętość)
Substancje spulchniające (zwiększające objętość) - substancje lub mieszaniny substancji uwalniające gaz, a tym samym zwiększające objętość ciasta.
Nr | Nazwa substancji | Środek spożywczy |
E 223 | Pirosiarczyn sodu | Wyroby ciastkarskie |
E 335 E 336 E 337 | Winiany sodu Winiany potasu Winian sodowo-potasowy | |
E 339 | Fosforany sodu | |
E 340 | Fosforany potasu | Koncentraty spożywcze, wyroby |
E 341 | Fosforany wapnia | ciastkarskie, ciasta, chleby |
E 355 | Kwas adypinowy | spulchniane sodą, wyroby cukiernicze, proszki do pieczenia, |
E 450i E450ii | Difosforany sodu | słone paluszki, makarony instant |
E 500 | Węglany sodu | |
E 501 | Węglany potasu | |
E 503 | Węglany amonu | |
E 504 | Węglany magnezu | |
E 575 | Lakton kwasu glukonowego | Proszki do pieczenia |