Substancje słodzące

- do nadania słodkiego smaku środkom spożywczym, takiego jak przy zastosowaniu cukrów,
- do nadania słodkiego smaku środkom spożywczym o zredukowanej o co najmniej 30% wartości energetycznej w porównaniu z oryginalnymi lub podobnymi środkami spożywczymi,
- do nadania słodkiego smaku środkom spożywczym bez dodatku cukru, tzn. bez żadnego dodatku mono- lub dicukrów lub jakichkolwiek środków spożywczych o właściwościach słodzących,
- jako słodziki stołowe.
Nr | Nazwa substancji | Środek spożywczy |
E 420i E 420ii | Sorbitol, Syrop sorbitolowy | Desery aromatyzowane oparte na wodzie |
E 421 | Mannitol | Desery mleczne i preparaty z udziałem składników mleka |
E 953 | Izomalt | Desery oparte na owocach i warzywach, Desery jajeczne |
E 965i | Maltitol | Desery oparte na zbożach |
E965ii | Syrop maltitolowy | Śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia |
E 966 | Laktitol | Desery oparte na tłuszczach |
E 967 | Ksylitol | Lody i ich koncentraty, Dżemy, galaretki owocowe, marmolady i owoce kandyzowane, Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru;Produkty kakaowe; Guma do żucia bez dodatku cukru; Sosy; Musztardy; Wyroby piekarskie, wyroby ciastkarskie; Dietetyczne środki spożywcze |
E 950 | Acesulfam K (acesulfam potasu) | Aromatyzowane oparte na wodzie napoje bezalkoholowe; Napoje mleczne oraz napoje oparte na składnikach mleka, oraz napoje oparte na sokach owocowych; Desery oparte na wodzie, mleku, tłuszczach, owocach, zbożach; Sneksy, czipsy; Wyroby cukiernicze; Guma do żucia; Piwo bezalkoholowe; Napoje winopodobne; Lody i ich koncentraty2); Konserwy owocowe z wyjątkiem soków i nektarów; Dżemy, galaretki owocowe i marmolady o obniżonej wartości energetycznej; marynaty owocowe i warzywne; prezerwy; Sosy i musztardy; Wyroby ciastkarskie i piekarskie dietetyczne; Produkty dietetyczne zastępujące posiłek; Preparaty dietetyczne i uzupełniające dietę; Preparaty witaminowe i wzbogacające dietę; Zupy Napoje spirytusowe zawierające mniej niż 15% alkoholu obj.Wafle |
E 951 | Aspartam o zawartości diketopiperazyny nie więcej niż 1,5% | j.w. |
E 952 | Kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa | j.w. |
E 954 | Sacharyna i jej sole:sodowa i potasowa wapniowa | j.w. |
E 957 | Taumatyna | j.w. |
E 959 | Neohesperydyna DC | j.w. |
E 950 E 951 E 954 | Acesulfam K Aspartam Sacharyna i jej sole: sodowa potasowa wapniowa | Preparaty słodzików stołowych |
1) Substancje słodzące wolno stosować tylko do środków spożywczych w opakowaniach jednostkowych (bezpośrednich) znakowanych.
2) Koncentraty lodów - w lodach gotowych do spożycia.
MediWebzespół redakcyjny
Podobne teksty
Kontrola cukrzycy na dobrym poziomie
Źle wyrównany poziom cukru we krwi to dla diabetyka jedno z największych zagrożeń, które może prowadzić do nieodwracalnych powikłań, a nawet do śmierci.
Polacy a profilaktyka chorób cywilizacyjnych.
Najczęstszym powodem dla którego unikamy badań profilaktycznych jest przekonanie o tym, że jesteśmy zdrowi
Rodzaje nowotworów
Opis nowotworów złośliwych, półzłośliwych i złośliwych.
Rozpoznawanie raka piersi
Opis badań mających na celu wczesne rozpoznanie raka piersi.
Niekorzystne działanie na skórę promieniowania UV
Obecnie wiemy, że to promienie UVA są główną przyczyną fotostarzenia się skóry oraz zmian nowotworowych.
Pieprzyk, myszka i... słońce
Największym wrogiem każdej komórki barwnikowej czyli melanocyta i tego, który występuje w normalnej skórze i który buduje znamię jest słońce.
Żeń-szeń jako panaceum
Nazwa botaniczna żeń-szenia to Panax ginseng co po łacinie oznacza panaceum, czyli środek na wszystkie dolegliwości.