Substancje słodzące
Substancje słodzące (*1) - substancje, które są stosowane:
- do nadania słodkiego smaku środkom spożywczym, takiego jak przy zastosowaniu cukrów,
- do nadania słodkiego smaku środkom spożywczym o zredukowanej o co najmniej 30% wartości energetycznej w porównaniu z oryginalnymi lub podobnymi środkami spożywczymi,
- do nadania słodkiego smaku środkom spożywczym bez dodatku cukru, tzn. bez żadnego dodatku mono- lub dicukrów lub jakichkolwiek środków spożywczych o właściwościach słodzących,
- jako słodziki stołowe.
Nr | Nazwa substancji | Środek spożywczy |
E 420i E 420ii | Sorbitol, Syrop sorbitolowy | Desery aromatyzowane oparte na wodzie |
E 421 | Mannitol | Desery mleczne i preparaty z udziałem składników mleka |
E 953 | Izomalt | Desery oparte na owocach i warzywach, Desery jajeczne |
E 965i | Maltitol | Desery oparte na zbożach |
E965ii | Syrop maltitolowy | Śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia |
E 966 | Laktitol | Desery oparte na tłuszczach |
E 967 | Ksylitol | Lody i ich koncentraty, Dżemy, galaretki owocowe, marmolady i owoce kandyzowane, Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru;Produkty kakaowe; Guma do żucia bez dodatku cukru; Sosy; Musztardy; Wyroby piekarskie, wyroby ciastkarskie; Dietetyczne środki spożywcze |
E 950 | Acesulfam K (acesulfam potasu) | Aromatyzowane oparte na wodzie napoje bezalkoholowe; Napoje mleczne oraz napoje oparte na składnikach mleka, oraz napoje oparte na sokach owocowych; Desery oparte na wodzie, mleku, tłuszczach, owocach, zbożach; Sneksy, czipsy; Wyroby cukiernicze; Guma do żucia; Piwo bezalkoholowe; Napoje winopodobne; Lody i ich koncentraty2); Konserwy owocowe z wyjątkiem soków i nektarów; Dżemy, galaretki owocowe i marmolady o obniżonej wartości energetycznej; marynaty owocowe i warzywne; prezerwy; Sosy i musztardy; Wyroby ciastkarskie i piekarskie dietetyczne; Produkty dietetyczne zastępujące posiłek; Preparaty dietetyczne i uzupełniające dietę; Preparaty witaminowe i wzbogacające dietę; Zupy Napoje spirytusowe zawierające mniej niż 15% alkoholu obj.Wafle |
E 951 | Aspartam o zawartości diketopiperazyny nie więcej niż 1,5% | j.w. |
E 952 | Kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa | j.w. |
E 954 | Sacharyna i jej sole:sodowa i potasowa wapniowa | j.w. |
E 957 | Taumatyna | j.w. |
E 959 | Neohesperydyna DC | j.w. |
E 950 E 951 E 954 | Acesulfam K Aspartam Sacharyna i jej sole: sodowa potasowa wapniowa | Preparaty słodzików stołowych |
1) Substancje słodzące wolno stosować tylko do środków spożywczych w opakowaniach jednostkowych (bezpośrednich) znakowanych.
2) Koncentraty lodów - w lodach gotowych do spożycia.