Substancje przeciwzbrylające
Substancje przeciwzbrylające - substancje zapobiegające zlepianiu się poszczególnych cząstek środka spożywczego.
Nr | Nazwa substancji | Środek spożywczy |
E 170 | Węglany wapnia | Proszki do pieczenia |
E 341 | Fosforany wapnia | Koncentraty spożywcze w postaci sproszkowanej, Mieszanki przyprawowe do wyrobów typu sneksy i czipsy |
E470b | Stearynian magnezu | Cukierki pudrowe prasowane, drażetki, karmelki |
E 535 | Żelazocyjanek sodu | Sól spożywcza (chlorek sodu) i jej |
E 536 | Żelazocyjanek potasu | zamienniki |
E 538 | Żelazocyjanek wapnia | |
E 551 | Amorficzny dwutlenek krzemu (kwas krzemowy) | Środki spożywcze w postaci wysuszonej sproszkowanej łącznie z |
E 552 | Krzemian wapnia | cukrami |
E 553a | Krzemiany magnezu1 | Sól spożywcza i jej zamienniki |
E 554 | Krzemian glinowo-sodowy | Dodatki uzupełniające dietę |
E 555 | Krzemian glinowo-potasowy | Środki spożywcze w postaci tableteki tabletek powlekanych |
E 556 | Krzemian glinowo-wapniowy | Sery twarde dojrzewające w |
E 559 | Krzemian glinu | plasterkach i sery topione w plasterkach |
1 E 553a(ii) wolny od azbestu.