Substancje konserwujące

Nr | Nazwa substancji | Środek spożywczy |
E 200 E 202 E 203 | Kwas sorbowy oraz jego sole1: potasowa, wapniowa | Pulpy, przeciery owocowe, soki owocowe, ogórki konserwowe, Gotowane owoce, Marmolady, powidła, dżemy , galaretki owocowe, Warzywa kwaszone, Napoje typu cola, Ptasie mleczko, Twarogi ziarniste, Sery dojrzewające twarde i półtwarde5, Serek "Fromage fin"8, Margaryny, Owoce suszone, Sałatki warzywno-mięsne, Oliwki w zalewie, Krewetki, Musztardy, Sosy sałatkowe, Przetwory rybne, Polewy do wyrobów ciastkarskich, Napoje bezalkoholowe, Surowe ciasto ziemniaczane, Nadzienia wyrobów cukierniczych, Wina, Napoje winopodobne, Napoje winopochodne, Masło, Rogaliki z ciasta francuskiego |
E 210 E 211 | Kwas benzoesowy oraz jego sole1 sodowa, potasowa, | Margaryny, tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne |
E 212 E 213 | wapniowa | Koncentrat pomidorowy, Krewetki, Pulpy, przeciery owocowe, przetwory: owocowe, pomidorowe i rybne, sosy warzywne, warzywno-owocowe, musztarda, Napoje bezalkoholowe, Sałatki warzywno-mięsne, warzywno-rybne, warzywno- majonezowe, warzywno-owocowe, Sosy sałatkowe, majonezym Napoje typu cola, masło |
E 214 E 2152 | Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego oraz jego sól sodowa | Przetwory owocowe, warzywne, przetwory rybne: marynaty, półprodukty ryby solone, Margaryny, Żelatyna |
E 216 E 2172 | Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego oraz jego sól sodowa | Przetwory owocowe, warzywne, przetwory rybne: marynaty, prezerwy, ryby solone, Margaryny, Żelatyna |
E 218 E 2192 | Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego oraz jego sól sodowa | Przetwory owocowe, Żelatyna |
E 220 E 221 E 222 E 223 E 224 | Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki), siarczyn sodu, wodorosiarczyn sodu, pirosiarczyn sodu, | Pulpy, przeciery owocowe i warzywne do dalszego przerobu, przecier i koncentrat pomidorowy do dalszego przerobu |
E 226 E 227 E 2284 | pirosiarczyn potasu, siarczyn wapnia, wodorosiarczyn wapnia, wodorosiarczyn potasu | Soki owocowe surowe, warzywa suszone, skórka pomarańczowa do dalszego przerobu |
oraz kwas siarkawy | Powidła, dżemy, marmolady, soki owocowe słodzone, galaretki owocowe, Dżemy, Suszone morele, brzoskwinie, śliwki, figi i winogrona, jabłka i gruszki, banany, orzechy kokosowe, Orzechy, Koncentraty puré e ziemniaczanego, Chmiel piwowarski i jego przetwory, Przecier i koncentrat pomidorowy do bezpośredniego spożycia, Żelatyna spożywcza, Cukier, Skrobie, Skrobia budyniowa, Ocet fermentacyjny, Wino, miody pitne, Sok z winogron, Wino goronowe, Napoje winopodobne, Napoje winopochodne, Krewetki, Krewetki - przetwory, Wino Premié res Cô tes de Bordeaux, Sainte-Foy Bordeaux, Cô tes de Bergerac, Haut-Montravel, Rosette11, Wino "Auslese", Wino z oznaczeniem "vin superieur", Wino: Beerenauslese, Ausbruch, Ausbruchwein, Trockenbeereaslese (Eiswein), Wino markowe: Sauternes, Bursac, Cadillac, Cerons, Loupiac Monbazillac, Sainte-Croix-du-Mont, Bonneeaux, Quarts de Chaume, Coteaux de l'Aubance, Graves Superieures, Jurancon10, Susze ziemniaczane, Piwo, Chrzan tarty, Pulpa chrzanowa, Musztarda, Surowe ciasta ziemniaczane | |
E 230 | Bifenyl (difenyl) | Powierzchnia owoców cytrusowych |
E 231 | Ortofenylofenol | |
E 232 | Sól sodowa ortofenylofenolu | Powierzchnia owoców cytrusowych |
E 234 | Nizyna16 | Sery topione, sery dojrzewające |
E 235 | Natamycyna14 w stężeniu 0,05% w polioctanie winylu | Do powlekania skórek serów twardych dojrzewających |
E 235 | Natamycyna14 w stężeniu 0,1% w roztworze wodnym | Do powlekania serów twardych dojrzewających w folii termokurczliwej lub próżniowej z wyjątkiem serów miękkich |
E 235 | Natamycyna14 w stężeniu 0,2% w roztworze wodnym | Do powlekania serów twardych dojrzewających bez powłok ochronnych z wyjątkiem serów miękkich |
E 235 | Natamycyna | Wędzone, suszone kiełbasy |
E 242 | Dimetylodiwęglan | Napoje bezalkoholowe |
E 250 | Azotyn sodu (wyłącznie w postaci równomiernej mieszaniny z solą kuchenną, w której zawartość NaNO2 wynosi 0,5-0,6%) | Wędliny i wyroby garmażeryjne z mięsa peklowanego w tym z drobiu, Wędzonki, Konserwy pasteryzowane z mięsa peklowanego w tym z drobiu, Konserwy sterylizowane z mięsa peklowanego w tym z drobiu |
E 251 E 252 | Azotan sodu oraz azotan potasu6 | Sery dojrzewające solone w solance, Sery topione9 |
E 280 E 2811 E 2821 | Kwas propionowy oraz jego sole : sodowa, wapniowa | Pieczywo, Wyroby ciastkarskie w opakowaniach jednostkowych3: sernik, placek z masą owocową, placek z masą makową |
E 1105 | Lizozym13 | Sery dojrzewające |
3 dodatek dozwolony tylko w okresie letnim (czerwiec - wrzesień)
10 wino o kontrolowanym oznaczeniu pochodzenia
11 dotyczy wyłącznie wina z importu
12 ilość wprowadzona do napoju - pozostałość niewykrywalna
13 lizozym zamiennie z azotanami
14 zabieg powlekania bądź kąpieli może być stosowany w produkcji serów, których czas dojrzewania wynosi ponad 4 tygodnie (z wyłączeniem serów dojrzewających miękkich) - zabieg może być stosowany 3-krotnie - sery mogą być przekazywane do obrotu po 25 dniach od ostatniego zabiegu - natamycyna nie może być obecna w powierzchniowej 5 mm warstwie sera
MediWebzespół redakcyjny
Podobne teksty
Kontrola cukrzycy na dobrym poziomie
Źle wyrównany poziom cukru we krwi to dla diabetyka jedno z największych zagrożeń, które może prowadzić do nieodwracalnych powikłań, a nawet do śmierci.
Polacy a profilaktyka chorób cywilizacyjnych.
Najczęstszym powodem dla którego unikamy badań profilaktycznych jest przekonanie o tym, że jesteśmy zdrowi
Rodzaje nowotworów
Opis nowotworów złośliwych, półzłośliwych i złośliwych.
Rozpoznawanie raka piersi
Opis badań mających na celu wczesne rozpoznanie raka piersi.
Niekorzystne działanie na skórę promieniowania UV
Obecnie wiemy, że to promienie UVA są główną przyczyną fotostarzenia się skóry oraz zmian nowotworowych.
Pieprzyk, myszka i... słońce
Największym wrogiem każdej komórki barwnikowej czyli melanocyta i tego, który występuje w normalnej skórze i który buduje znamię jest słońce.
Żeń-szeń jako panaceum
Nazwa botaniczna żeń-szenia to Panax ginseng co po łacinie oznacza panaceum, czyli środek na wszystkie dolegliwości.