Substancje klarujące (środki filtracyjne)
Nr | Nazwa substancji | Środek spożywczy |
Węgiel roślinny (aktywny) | Napoje spirytusowe, soki, moszcze, piwo, wino, miody pitne, napoje spirytusowe, ocet | |
Karuk rybi | fermentacyjny, hydrolizaty białkowe | |
E 300 | Kwas askorbinowy | Hydrolizaty białkowe, soki, moszcze, piwo, |
E 558 | Bentonit | wino, miody pitne, napoje spirytusowe, |
Taniny | ocet fermentacyjny, tłuszcze i oleje | |
E 338 | Kwas fosforowy | Oleje |
E 524 | Wodorotlenek sodu | |
E 401 | Alginian sodu | Soki, moszcze, piwo, wino, miody pitne, |
E 406 | Agar | hydrolizaty białkowe |
E 407 | Karagen | Piwo |
E 414 | Guma arabska | Wino |
E 450 | Difosforany sodu i potasu | Napoje spirytusowe |
Fitynian wapnia | Wino i miody pitne | |
E 536 | Żelazocyjanek potasu | Wino, ocet fermentacyjny, miody pitne, napoje spirytusowe |
E 551 | Amorficzny dwutlenek krzemu (kwas krzemowy) | Oleje i tłuszcze, piwo, wino, miody pitne, soki, moszcze, ocet fermentacyjny , |
Ziemia okrzemkowa | hydrolizaty białkowe, napoje spirytusowe | |
Ziemia krzemionkowa | ||
E1201 | Poliwinylopirolidon | Piwo |