Stabilizatory i emulgatory
Stabilizatory - substancje umożliwiające utrzymanie odpowiednich fizycznych i/lub chemicznych właściwości środka spożywczego; obejmują substancje ułatwiające utrzymanie jednolitej dyspersji dwóch lub więcej nie mieszających się substancji w środkach spożywczych.
Emulgatory - substancje umożliwiające utworzenie lub utrzymanie jednolitej mieszaniny dwóch lub więcej wzajemnie nie mieszających się faz, takich jak olej i woda, w środkach spożywczych.
Nr | Nazwa substancji | Środek spożywczy |
E 170 | Węglany wapnia | Cukier puder, Koncentraty napojów w postaci sypkiej, Pulpy owocowe, przeciery owocowe, Sosy pomidorowe i warzywne, wyroby typu sneksy i czipsy, Guma do żucia |
E 260 | Kwas octowy, | Wędliny |
E 262i | Octan sodu | Koncentraty obiadowe, kazeiniany, Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze, Koncentraty dodatków do potraw, sosy sałatkowe |
E 261 | Octan potasu, | Kazeiniany, białczany |
E 263 | Octan wapnia | Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane |
E 300 | Kwas askorbinowy | Świeże makarony, Mleko w proszku, śmietanka w proszku, Mrożone owoce i warzywa |
E 301 | Askorbinian sodu | Drobno rozdrobnione surowe mięso paczkowane |
E 302 | Askorbinian wapnia | Drobno rozdrobnione surowe mięso paczkowane |
E 304 | Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego | Mleko zagęszczone i mleko w proszku, Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin, Piwo, Chleb |
E 322 | Lecytyna | Tłuszczowe kremy wyrobów cukierniczych i piekarskich, Wyroby ciastkarskie, ciasta, Koncentraty deserów, Zabielacze do napojów, Wędliny, Aromaty naturalne, Napoje mleczne, Polewy do deserów, Pasty rybne, Śniadaniowe przetwory zbożowe, Mleko w proszku, Koncentraty obiadowe, Masło, Margaryny, sosy mięsne, Lody1, twarogi, Mąka i przetwory zbożowe, Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, Wyroby kakaowe i czekoladowe, Mleko zagęszczone i mleko w proszku |
E 325 E 326 | Mleczan sodu, mleczan potasu, | Koncentraty deserów błyskawicznych, Sosy pomidorowe |
E 327 | mleczan wapnia | Dżemy i galaretki wyborowe, Owoce i warzywa - konserwy |
E 330 E 331 E 332 E 333 | Kwas cytrynowy, Cytryniany sodu cytryniany potasu cytryniany wapnia | Wędliny, Susze ziemniaczane, Białczany, Kazeiniany, Mleko, Koncentraty ziemniaczane, makarony, Napoje mleczne, Zabielacze do napojów, Pomidory konserwowe |
E 331 | Cytryniany sodu | Nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki |
E 332 | Cytryniany potasu | Nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki |
E 333 | Cytryniany wapnia | Nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki |
E 339 | Fosforany sodu | Napoje typu kawa, Koncentraty obiadowe, Mleko zagęszczone, Sery topione, Zabielacze do napojów, Półprodukty owocowe, Śniadaniowe przetwory zbożowe, Desery mleczne do ubijania |
E 340 | Fosforany potasu | Zabielacze do napojów, Desery mleczne, Napoje typu kawa, |
E 341 | Fosforany wapnia | Zabielacze do napojów, Zabielacze do napojów przeznaczone do maszyn - automatów |
E 353 | Kwas metawinowy | Wino gronowe |
E 401 | Alginian sodu | Napoje bezalkoholowe |
E 402 | Alginian potasu | |
E 403 | Alginian amonu | |
E 404 | Alginian wapnia | |
E 405 | Alginian propylenoglikolowy | Emulsje tłuszczowe, Wyroby piekarskie i ciastkarskie, Lody wodne, Wyroby typu sneksy i czipsy, Sosy, Piwo, Guma do żucia, Preparaty owocowe i warzywne, Napoje bezalkoholowe aromatyzowane, likiery, Produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną, Napoje winopodobne z wyjątkiem cidre bouche |
E 406 | Agar | Śmietana termizowana, sterylizowana UHT |
E 407 | Karagen | Desery tłuszczowe w aerozolu, Mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych |
E 410 | Mączka chleba świętojańskiego | Napoje bezalkoholowe, Napoje owocowe |
E 412 | Guma guar | Napoje bezalkoholowe, Napoje owocowe z cząstkami owoców stabilizowane, Mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych |
E 414 | Guma arabska | Napoje bezalkoholowe, Napoje owocowe |
E 415 | Guma ksantanowa | Napoje bezalkoholoweNapoje owocowe, Mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych |
E 416 | Guma Karaya | Wyroby typu sneksy i czipsy, Glazury i powłoki drażetkarskie do orzechów, Nadzienia, polewy, Desery |
E 417 | Guma Tara | Napoje bezalkoholowe |
E 418 | Guma gellan | Napoje bezalkoholowe |
E 422 | Glicerol | Karmelki, Wyroby kakaowe i czekoladowe |
E 432 | Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (polysorbate 20) | Produkty piekarskie delikatesowe i wyroby ciastkarskie |
E 433 | Monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polysorbate 80) | Emulsje tłuszczowe dla piekarstwa, Zamienniki mleka i śmietany, Lody i ich koncentraty1 |
E 434 | Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu | Desery |
E 435 | (polysorbate 40) Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polysorbate 60) | Wyroby cukiernicze, Zemulgowane sosy |
E 436 | Trójstearynian polioksyetylenosorbitolu polysorbate 65) | Zupy, Guma do żucia, Dodatki uzupełniające dietę, Produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną |
E 440 | Pektyny | Nektary owocowe |
E 442 | Fosfatydy amonu | Kakao i wyroby czekoladowe, Wyroby cukiernicze |
E 444 | Octan izomaślanu sacharozy | Napoje bezalkoholowe aromatyzowane opalizujące |
E 445 | Estry glicerolu i żywic roślinnych | Napoje bezalkoholowe |
E 450 | Difosforany | Sery topione, Zabielacze, Napoje typu kawa, Kiełbaski rybne i pasty rybne, Desery mleczne, Wędzonki wieprzowe, konserwy drobiowe, Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw |
E 451 | Trifosforany | Sery topione, Kiełbaski rybne i pasty rybne, Wędzonki wieprzowe, wędzonki drobiowe, wędzonki wołowe, konserwy drobiowe |
E 452 | Polifosforany | Sery topione, Wędzonki wieprzowe, wędzonki drobiowe, wędzonki wołowe, konserwy, Zabielacze do napojów, Napoje typu kawa |
E 461 | Metyloceluloza | Zalewy przeznaczone do otrzymywania zewnętrznych powłok wędlin, poddawanych dalszej obróbce termicznej |
E 461 E 464 | Metyloceluloza Hydroksypropylome-tyloceluloza | Mrożone kulinarne półprodukty ziemniaczane, napoje bezalkoholowe, Wyroby ciastkarskie i ciasta, Suszone przetwory ziemniaczane, Panierki, Sosy, majonezy, Lody i desery |
E 460 | Celuloza | Napoje bezalkoholowe |
E 463 | Hydroksypropylo-celuloza | Napoje bezalkoholowe |
E 465 | Etylometyloceluloza | Napoje bezalkoholowe |
E 466 | Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy (CMC) | Napoje bezalkoholowe |
E 470a | Sole sodowe, potasowe, wapniowe kwasów tłuszczowych | Drożdże piekarskie (przeznaczone wyłącznie do użytku przemysłowego) |
E 471 | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych | Susze ziemniaczane, płatki kukurydziane i ziemniaczane, płatki pszenne preparowane, Lody i ich koncentraty1, Wyroby ciastkarskie i ciasta, Śmietanka w proszku, Mleko w proszku, Wyroby cukiernicze, Desery, Zabielacze, Koncentraty obiadowe, Sosy sałatkowe, Chrupki kukurydziane, wyroby typu sneksy i czipsy, Koncentraty ciast, Tłuszczowe do ciast, Drożdże, kawa, Desery, Sery topione, Aromaty naturalne, Napoje mleczne niefermentowane, Polewy do deserów, Pasty rybne, Wędliny, Konserwy mięsne i drobiowe, Pieczywo, Masło, Wyroby kakaowe i czekoladowe, Dżemy i galaretki wyborowe, marmolady, Pasteryzowana śmietanka, Ryż błyskawiczny (szybko gotujący się), makarony, Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin, Mrożone kulinarne półprodukty ziemniaczane |
E 472a | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym | Desery, Lody i ich koncentraty1, Aromaty naturalne, Napoje mleczne niefermentowane, Pasty rybne, Wędliny, Polewy do deserów, Konserwy mięsne i drobiowe, Wyroby ciastkarskie i ciasta, Drożdże piekarskie, Likiery, Pieczywo, |
E 472b | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym | j.w. |
E 472c | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym | j.w. |
E472d | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych | Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze |
E 472e | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym | Pieczywo, koncentraty ciast, Sosy obiadowe, sosy pomidorowe i warzywne, Wyroby ciastkarskie i ciasta, Zabielacze do napojów |
E 472f | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych | Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze |
E 473 | Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych | Naturalna płynna kawa w puszkach |
E 474 | Sacharoglicerydy | Przetwory mięsne, Wyroby piekarskie i ciastkarskie, Wyroby cukiernicze, Zabielacze, Lody i ich koncentraty1, Desery, Sosy, Zupy, buliony i rosoły, Napoje bezalkoholowe na bazie nasion anyżu, kokosowe i migdałowe, Napoje spirytusowe z wyjątkiem wina i piwa, Koncentraty w proszku do przygotowania gorących napojów, Zamienniki śmietanki, Napoje na bazie mleka, Dodatki uzupełniające dietę |
E 475 | Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu | Wyroby piekarskie i ciastkarskie, Zemulgowane likiery, Produkty jajeczne, Zabielacze do napojów, Guma do żucia, Emulsje tłuszczowe, Zamienniki mleka i śmietany, Wyroby cukiernicze, z wyjątkiem wyrobów kakaowych i czekoladowych, Desery |
E 476 | Polirycynoleinian poliglicerolu | Produkty do smarowania pieczywa o niskiej i bardzo niskiej zawartości tłuszczu |
E 477 | Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego | Produkty piekarskie, Produkty zastępujące mleko i śmietanę, Zabielacze, Lody i ich koncentraty1, Wyroby cukiernicze, Desery, Ubite polewy |
E479b | Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych | Emulsje tłuszczowe przeznaczone do smażenia |
E 481 | Stearyoilomleczan sodu | Produkty piekarskie delikatesowe, wyroby ciastkarskie i ciasta |
E 482 | Stearyoilomleczan wapnia | |
E 491 | Monostearynian sorbitolu | Drożdże piekarskie, Produkty piekarskie delikatesowe i wyroby ciastkarskie |
E 492 | Tristearynian sorbitolu | Polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów (z wyjątkiem polew kakaowych) |
E 500i | Węglan sodu | Desery, Wędliny, Mąka pszenna |
E 509 | Chlorek wapnia | Dżemy, galaretki i marmolady, Mleko zagęszczone i mleko w proszku, Sery topione |
E 516 | Siarczan wapnia | Koncentraty deserów w postaci sypkiej, nadzienia do ciast i wyrobów ciastkarskich |
E 526 | Wodorotlenek wapnia | Pomidory konserwowe |
E 553b | Talk2 | Guma do żucia |
E 578 | Glukonian wapnia | Pomidory konserwowe, Przetwory owocowe, Guma do żucia |
E 579 | Glukonian żelazawy | Oliwki czarne w zalewie nadziewane |
E 585 | Mleczan żelazawy | pastami (paprykowa, anchovis itp.) |
E 901 | Wosk pszczeli | Cukierki gumki, guma do żucia, pasta karmelarska, pasta cukiernicza, preparaty do smarowania blach i form piekarskich |
E 902 | Wosk Candelilla | Cukierki gumki, guma do żucia, pasta karmelarska, pasta cukiernicza, preparaty do smarowania blach i form piekarskich |
E 903 | Wosk Carnauba | Cukierki gumki, guma do żucia, preparaty do smarowania blach i form piekarskich |
E1518 | Trioctan glicerolu (triacetyna) | Guma do żucia |
1 Koncentraty lodów - w lodach gotowych do spożycia.
2 Włókna azbestu niewykrywalne metodą dyfrakcji promieniami X.