Stabilizatory i emulgatory

Emulgatory - substancje umożliwiające utworzenie lub utrzymanie jednolitej mieszaniny dwóch lub więcej wzajemnie nie mieszających się faz, takich jak olej i woda, w środkach spożywczych.
Nr | Nazwa substancji | Środek spożywczy |
E 170 | Węglany wapnia | Cukier puder, Koncentraty napojów w postaci sypkiej, Pulpy owocowe, przeciery owocowe, Sosy pomidorowe i warzywne, wyroby typu sneksy i czipsy, Guma do żucia |
E 260 | Kwas octowy, | Wędliny |
E 262i | Octan sodu | Koncentraty obiadowe, kazeiniany, Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze, Koncentraty dodatków do potraw, sosy sałatkowe |
E 261 | Octan potasu, | Kazeiniany, białczany |
E 263 | Octan wapnia | Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane |
E 300 | Kwas askorbinowy | Świeże makarony, Mleko w proszku, śmietanka w proszku, Mrożone owoce i warzywa |
E 301 | Askorbinian sodu | Drobno rozdrobnione surowe mięso paczkowane |
E 302 | Askorbinian wapnia | Drobno rozdrobnione surowe mięso paczkowane |
E 304 | Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego | Mleko zagęszczone i mleko w proszku, Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin, Piwo, Chleb |
E 322 | Lecytyna | Tłuszczowe kremy wyrobów cukierniczych i piekarskich, Wyroby ciastkarskie, ciasta, Koncentraty deserów, Zabielacze do napojów, Wędliny, Aromaty naturalne, Napoje mleczne, Polewy do deserów, Pasty rybne, Śniadaniowe przetwory zbożowe, Mleko w proszku, Koncentraty obiadowe, Masło, Margaryny, sosy mięsne, Lody1, twarogi, Mąka i przetwory zbożowe, Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, Wyroby kakaowe i czekoladowe, Mleko zagęszczone i mleko w proszku |
E 325 E 326 | Mleczan sodu, mleczan potasu, | Koncentraty deserów błyskawicznych, Sosy pomidorowe |
E 327 | mleczan wapnia | Dżemy i galaretki wyborowe, Owoce i warzywa - konserwy |
E 330 E 331 E 332 E 333 | Kwas cytrynowy, Cytryniany sodu cytryniany potasu cytryniany wapnia | Wędliny, Susze ziemniaczane, Białczany, Kazeiniany, Mleko, Koncentraty ziemniaczane, makarony, Napoje mleczne, Zabielacze do napojów, Pomidory konserwowe |
E 331 | Cytryniany sodu | Nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki |
E 332 | Cytryniany potasu | Nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki |
E 333 | Cytryniany wapnia | Nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki |
E 339 | Fosforany sodu | Napoje typu kawa, Koncentraty obiadowe, Mleko zagęszczone, Sery topione, Zabielacze do napojów, Półprodukty owocowe, Śniadaniowe przetwory zbożowe, Desery mleczne do ubijania |
E 340 | Fosforany potasu | Zabielacze do napojów, Desery mleczne, Napoje typu kawa, |
E 341 | Fosforany wapnia | Zabielacze do napojów, Zabielacze do napojów przeznaczone do maszyn - automatów |
E 353 | Kwas metawinowy | Wino gronowe |
E 401 | Alginian sodu | Napoje bezalkoholowe |
E 402 | Alginian potasu | |
E 403 | Alginian amonu | |
E 404 | Alginian wapnia | |
E 405 | Alginian propylenoglikolowy | Emulsje tłuszczowe, Wyroby piekarskie i ciastkarskie, Lody wodne, Wyroby typu sneksy i czipsy, Sosy, Piwo, Guma do żucia, Preparaty owocowe i warzywne, Napoje bezalkoholowe aromatyzowane, likiery, Produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną, Napoje winopodobne z wyjątkiem cidre bouche |
E 406 | Agar | Śmietana termizowana, sterylizowana UHT |
E 407 | Karagen | Desery tłuszczowe w aerozolu, Mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych |
E 410 | Mączka chleba świętojańskiego | Napoje bezalkoholowe, Napoje owocowe |
E 412 | Guma guar | Napoje bezalkoholowe, Napoje owocowe z cząstkami owoców stabilizowane, Mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych |
E 414 | Guma arabska | Napoje bezalkoholowe, Napoje owocowe |
E 415 | Guma ksantanowa | Napoje bezalkoholoweNapoje owocowe, Mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych |
E 416 | Guma Karaya | Wyroby typu sneksy i czipsy, Glazury i powłoki drażetkarskie do orzechów, Nadzienia, polewy, Desery |
E 417 | Guma Tara | Napoje bezalkoholowe |
E 418 | Guma gellan | Napoje bezalkoholowe |
E 422 | Glicerol | Karmelki, Wyroby kakaowe i czekoladowe |
E 432 | Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (polysorbate 20) | Produkty piekarskie delikatesowe i wyroby ciastkarskie |
E 433 | Monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polysorbate 80) | Emulsje tłuszczowe dla piekarstwa, Zamienniki mleka i śmietany, Lody i ich koncentraty1 |
E 434 | Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu | Desery |
E 435 | (polysorbate 40) Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polysorbate 60) | Wyroby cukiernicze, Zemulgowane sosy |
E 436 | Trójstearynian polioksyetylenosorbitolu polysorbate 65) | Zupy, Guma do żucia, Dodatki uzupełniające dietę, Produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną |
E 440 | Pektyny | Nektary owocowe |
E 442 | Fosfatydy amonu | Kakao i wyroby czekoladowe, Wyroby cukiernicze |
E 444 | Octan izomaślanu sacharozy | Napoje bezalkoholowe aromatyzowane opalizujące |
E 445 | Estry glicerolu i żywic roślinnych | Napoje bezalkoholowe |
E 450 | Difosforany | Sery topione, Zabielacze, Napoje typu kawa, Kiełbaski rybne i pasty rybne, Desery mleczne, Wędzonki wieprzowe, konserwy drobiowe, Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw |
E 451 | Trifosforany | Sery topione, Kiełbaski rybne i pasty rybne, Wędzonki wieprzowe, wędzonki drobiowe, wędzonki wołowe, konserwy drobiowe |
E 452 | Polifosforany | Sery topione, Wędzonki wieprzowe, wędzonki drobiowe, wędzonki wołowe, konserwy, Zabielacze do napojów, Napoje typu kawa |
E 461 | Metyloceluloza | Zalewy przeznaczone do otrzymywania zewnętrznych powłok wędlin, poddawanych dalszej obróbce termicznej |
E 461 E 464 | Metyloceluloza Hydroksypropylome-tyloceluloza | Mrożone kulinarne półprodukty ziemniaczane, napoje bezalkoholowe, Wyroby ciastkarskie i ciasta, Suszone przetwory ziemniaczane, Panierki, Sosy, majonezy, Lody i desery |
E 460 | Celuloza | Napoje bezalkoholowe |
E 463 | Hydroksypropylo-celuloza | Napoje bezalkoholowe |
E 465 | Etylometyloceluloza | Napoje bezalkoholowe |
E 466 | Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy (CMC) | Napoje bezalkoholowe |
E 470a | Sole sodowe, potasowe, wapniowe kwasów tłuszczowych | Drożdże piekarskie (przeznaczone wyłącznie do użytku przemysłowego) |
E 471 | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych | Susze ziemniaczane, płatki kukurydziane i ziemniaczane, płatki pszenne preparowane, Lody i ich koncentraty1, Wyroby ciastkarskie i ciasta, Śmietanka w proszku, Mleko w proszku, Wyroby cukiernicze, Desery, Zabielacze, Koncentraty obiadowe, Sosy sałatkowe, Chrupki kukurydziane, wyroby typu sneksy i czipsy, Koncentraty ciast, Tłuszczowe do ciast, Drożdże, kawa, Desery, Sery topione, Aromaty naturalne, Napoje mleczne niefermentowane, Polewy do deserów, Pasty rybne, Wędliny, Konserwy mięsne i drobiowe, Pieczywo, Masło, Wyroby kakaowe i czekoladowe, Dżemy i galaretki wyborowe, marmolady, Pasteryzowana śmietanka, Ryż błyskawiczny (szybko gotujący się), makarony, Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin, Mrożone kulinarne półprodukty ziemniaczane |
E 472a | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym | Desery, Lody i ich koncentraty1, Aromaty naturalne, Napoje mleczne niefermentowane, Pasty rybne, Wędliny, Polewy do deserów, Konserwy mięsne i drobiowe, Wyroby ciastkarskie i ciasta, Drożdże piekarskie, Likiery, Pieczywo, |
E 472b | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym | j.w. |
E 472c | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym | j.w. |
E472d | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych | Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze |
E 472e | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym | Pieczywo, koncentraty ciast, Sosy obiadowe, sosy pomidorowe i warzywne, Wyroby ciastkarskie i ciasta, Zabielacze do napojów |
E 472f | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych | Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze |
E 473 | Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych | Naturalna płynna kawa w puszkach |
E 474 | Sacharoglicerydy | Przetwory mięsne, Wyroby piekarskie i ciastkarskie, Wyroby cukiernicze, Zabielacze, Lody i ich koncentraty1, Desery, Sosy, Zupy, buliony i rosoły, Napoje bezalkoholowe na bazie nasion anyżu, kokosowe i migdałowe, Napoje spirytusowe z wyjątkiem wina i piwa, Koncentraty w proszku do przygotowania gorących napojów, Zamienniki śmietanki, Napoje na bazie mleka, Dodatki uzupełniające dietę |
E 475 | Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu | Wyroby piekarskie i ciastkarskie, Zemulgowane likiery, Produkty jajeczne, Zabielacze do napojów, Guma do żucia, Emulsje tłuszczowe, Zamienniki mleka i śmietany, Wyroby cukiernicze, z wyjątkiem wyrobów kakaowych i czekoladowych, Desery |
E 476 | Polirycynoleinian poliglicerolu | Produkty do smarowania pieczywa o niskiej i bardzo niskiej zawartości tłuszczu |
E 477 | Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego | Produkty piekarskie, Produkty zastępujące mleko i śmietanę, Zabielacze, Lody i ich koncentraty1, Wyroby cukiernicze, Desery, Ubite polewy |
E479b | Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych | Emulsje tłuszczowe przeznaczone do smażenia |
E 481 | Stearyoilomleczan sodu | Produkty piekarskie delikatesowe, wyroby ciastkarskie i ciasta |
E 482 | Stearyoilomleczan wapnia | |
E 491 | Monostearynian sorbitolu | Drożdże piekarskie, Produkty piekarskie delikatesowe i wyroby ciastkarskie |
E 492 | Tristearynian sorbitolu | Polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów (z wyjątkiem polew kakaowych) |
E 500i | Węglan sodu | Desery, Wędliny, Mąka pszenna |
E 509 | Chlorek wapnia | Dżemy, galaretki i marmolady, Mleko zagęszczone i mleko w proszku, Sery topione |
E 516 | Siarczan wapnia | Koncentraty deserów w postaci sypkiej, nadzienia do ciast i wyrobów ciastkarskich |
E 526 | Wodorotlenek wapnia | Pomidory konserwowe |
E 553b | Talk2 | Guma do żucia |
E 578 | Glukonian wapnia | Pomidory konserwowe, Przetwory owocowe, Guma do żucia |
E 579 | Glukonian żelazawy | Oliwki czarne w zalewie nadziewane |
E 585 | Mleczan żelazawy | pastami (paprykowa, anchovis itp.) |
E 901 | Wosk pszczeli | Cukierki gumki, guma do żucia, pasta karmelarska, pasta cukiernicza, preparaty do smarowania blach i form piekarskich |
E 902 | Wosk Candelilla | Cukierki gumki, guma do żucia, pasta karmelarska, pasta cukiernicza, preparaty do smarowania blach i form piekarskich |
E 903 | Wosk Carnauba | Cukierki gumki, guma do żucia, preparaty do smarowania blach i form piekarskich |
E1518 | Trioctan glicerolu (triacetyna) | Guma do żucia |
1 Koncentraty lodów - w lodach gotowych do spożycia.
2 Włókna azbestu niewykrywalne metodą dyfrakcji promieniami X.
MediWebzespół redakcyjny
Podobne teksty
Kontrola cukrzycy na dobrym poziomie
Źle wyrównany poziom cukru we krwi to dla diabetyka jedno z największych zagrożeń, które może prowadzić do nieodwracalnych powikłań, a nawet do śmierci.
Polacy a profilaktyka chorób cywilizacyjnych.
Najczęstszym powodem dla którego unikamy badań profilaktycznych jest przekonanie o tym, że jesteśmy zdrowi
Rodzaje nowotworów
Opis nowotworów złośliwych, półzłośliwych i złośliwych.
Rozpoznawanie raka piersi
Opis badań mających na celu wczesne rozpoznanie raka piersi.
Niekorzystne działanie na skórę promieniowania UV
Obecnie wiemy, że to promienie UVA są główną przyczyną fotostarzenia się skóry oraz zmian nowotworowych.
Pieprzyk, myszka i... słońce
Największym wrogiem każdej komórki barwnikowej czyli melanocyta i tego, który występuje w normalnej skórze i który buduje znamię jest słońce.
Żeń-szeń jako panaceum
Nazwa botaniczna żeń-szenia to Panax ginseng co po łacinie oznacza panaceum, czyli środek na wszystkie dolegliwości.