Sól a nadciśnienie tętnicze
Sól kuchenna zawiera chlor i sód, z których sód będąc jednym z najważniejszych pierwiastków wchodzących w skład naszego organizmu przyczynia się do zatrzymywania wody w ustroju regulując gospodarkę wodno-elektrolitową. Zbyt duże spożycie sodu zwiększa ryzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze.
Polskie Normy Żywienia dotyczące zdrowych ludzi zalecają spożyciu soli kuchennej w ilości:
- 3–8 g NaCl/d. — dorośli (tj. 1200–3200 mg sodu),
- 2,8–6,8 g NaCl/d. — dzieci (tj. 1120–2720 mg sodu)
w zależności od wieku, masy ciała, aktywności fizycznej i pory roku.
Należy pamiętać że na spożycie sodu składa się:
- sód będący składnikiem mineralnym żywności
- sód dodawany do żywności podczas jej przemysłowego wytwarzania
- sód dodawany jako sól kuchenna podczas kulinarnego przygotowywania potraw i przy stole
Dlatego podstawową zasadą diety stosowane w nadciśnienie tętniczym jest dieta z ograniczeniem spożycia soli do około 4g/doba. Można to osiągnąć stosując sól dietetyczną z obniżoną zawartością sodu (ponad 30% mniej sodu w porównaniu z solą kuchenną) a ze zwiększoną ilością jonu potasu o działaniu obniżającym ciśnienie krwi.