Słodkie geny

Zespół naukowców z Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku ogłosił wyniki badania, z których wynika, że skłonność do spożywania dużych ilości słodyczy także zależy od obecności odpowiednich genów. Wyizolowano gen kodujący białko receptorowe znajdujące się komórkach nerwowych. Wyniki badań opublikowano na łamach ostatniego wydania Nature Genetics.
Przeprowadzono test, w czasie którego badanych częstowano czekoladą. Niektórzy zjedli jedną kostkę czekolady, podczas gdy pozostali chętnie kilkakrotnie częstowali się słodyczami. Zaobserwowano, że większa skłonność do spożywania dużych ilości słodyczy znacznie częściej występowała wśród osób, u których wykryto receptor białkowy kodowany przez odpowiedni gen.
Wyniki badania potwierdziły genetyczne uwarunkowanie skłonności do spożywania słodyczy. Niezbędne jest jednak przeprowadzenie dalszych doświadczeń, które pozwolą na precyzyjne określenie wpływu opisanych receptorów na ilość zjadanych słodyczy. Autorzy badania uważają, że w przyszłości może okazać się, że nasze zachowanie, upodobania czy wreszcie inne, bardziej skomplikowane procesy zależą głównie od obecności odpowiednich genów.
Medyczna Agencja Informacyjna
Podobne teksty
Kontrola cukrzycy na dobrym poziomie
Źle wyrównany poziom cukru we krwi to dla diabetyka jedno z największych zagrożeń, które może prowadzić do nieodwracalnych powikłań, a nawet do śmierci.
Poronienie
Uważa się, że około 10-15% wszystkich ciąż kończy się poronieniem samoistnym czyli wydaleniem obumarłego jaja płodowego.
Polacy a profilaktyka chorób cywilizacyjnych.
Najczęstszym powodem dla którego unikamy badań profilaktycznych jest przekonanie o tym, że jesteśmy zdrowi
Rodzaje nowotworów
Opis nowotworów złośliwych, półzłośliwych i złośliwych.
Rozpoznawanie raka piersi
Opis badań mających na celu wczesne rozpoznanie raka piersi.
Objawy raka piersi
Jakie są pierwsze symptomy raka piersi.
Objawy menopauzy
Czym charakteryzuje się i jak rozpoznać menopauzę.
Niekorzystne działanie na skórę promieniowania UV
Obecnie wiemy, że to promienie UVA są główną przyczyną fotostarzenia się skóry oraz zmian nowotworowych.
Pieprzyk, myszka i... słońce
Największym wrogiem każdej komórki barwnikowej czyli melanocyta i tego, który występuje w normalnej skórze i który buduje znamię jest słońce.