Skrobie modyfikowane
Skrobie modyfikowane - substancje otrzymane ze skrobi spożywczych w wyniku działania czynników chemicznych lub enzymatycznych.
Nr | Nazwa substancji | Środek spożywczy |
E 1404 | Skrobia utleniona | Koncentraty spożywcze i koncentraty dodatków do potraw |
E 1410 | Fosforan monoskrobiowy | Sosy pomidorowe, warzywne, obiadowe, Lody i ich koncentraty1 |
E 1412 | Fosforan diskrobiowy | Sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe (poniżej 50,5% tł.) |
E 1413 | Fosforowany fosforan diskrobiowy | Knedle i pierogi z nadzieniami owocowymi, wyroby z ciasta ziemniaczanego, paszteciki, |
E 1414 | Acetylowany fosforan diskrobiowy | pierogi z nadzieniem warzywnym, z nadzieniem serowo-warzywnym i inne podobne |
E 1420 | Skrobia acetylowana | Pulpy i przeciery owocowe i warzywne, wsady owocowe i warzywne przeznaczone do produkcji |
E 1422 | Acetylowany adypinian diskrobiowy | środków spożywczych mogących zawierać substancje zagęszczające |
E 1440 | Hydroksypropyloskrobia | Nadzienia i kremy do ciast i wyrobów, ciastkarskich, wyroby ciastkarskie |
E 1442 | Hydroksypropylofosforan diskrobiowy | Pasty kanapkowe na bazie przetworów mlecznych |
E 1450 | Sól sodowa | Sosy konserw rybnych |
E 1451 | Acetylowana skrobia utleniona | Mrożone wyroby kulinarne - półprodukty ziemniaczane (pyzy, knedle, kluski i inne podobne); Wyroby typu sneksy i czipsy, chrupki; Koncentraty puré e ziemniaczanego; Paniery do przetworów mięsnych i rybnych; Wyroby cukiernicze; Polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów; Napoje bezalkoholowe, sosy jogurtowe; Napoje mleczne fermentowane; Desery mleczne, serki twarogowe termizowane; Konserwy mięsne rozdrobnione, wędzonki, kiełbasy homogenizowane, wędliny drobiowe; ieszaniny masła i tłuszczów roślinnych, margaryny niskotłuszczowe; Śmietana kulinarna; Desery twarogowe, desery owocowe, zabielacze do napojów; Kremy, kremożele i kisiele owocowe na bazie soków owocowych lub przecierów; Marynaty; Konserwy warzywno-mięsne |
1 Koncentraty lodów - w lodach gotowych do spożycia.