Przygotowywanie pokarmów w niewydolności nerek

Przygotowywanie pokarmów w niewydolności nerek
Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek dotyczących przyrządzania potraw dla osób chorujących na niewydolność nerek:
  1. Świeżo przyrządzone posiłki należy podawać często i w niewielkich porcjach, najlepiej 5 posiłków dziennie.
  2. Najwłaściwszą formą przygotowywania posiłków jest gotowanie w wodzie, na parze, pod ciśnieniem.
  3. Można stosować również duszenie i pieczone bez dodatku tłuszczu w żaroodpornym naczyniu, pergaminie lub folii aluminiowej.
  4. Zupy i sosy podprawia się zawiesiną z maki i mleka lub mąki i wody.
  5. Niedopuszczalne jest przygotowywanie zup na wywarach z tłustego mięsa, kości lub grzybów.
  6. Tłuszcz (masło, olej) dodaje się na surowo do gotowych potraw.
  7. Należy unikać potraw zbyt słodkich i tłustych.
  8. Posiłki przyrządza się bez dodatku soli
  9. Dla polepszenia smaku potrawy można zakwasić, np. sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym, kwaśnym mlekiem.
  10. Z uwagi na ograniczenie płynów w diecie należy ograniczyć zupy oraz spożycie owoców.
  11. Wskazane jest wypłukiwanie potasu z warzyw i ziemniaków poprzez moczenie, odlewanie wody w trakcie gotowania i nie wykorzystywanie wywarów.

Ocena artykułu

3.9
z 48 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(10)
4
 
(29)
3
 
(5)
2
 
(2)
1
 
(2)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
3.9 z 48 głosów

81%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty