Przeciwutleniacze
Przeciwutleniacze - substancje przedłużające trwałość środków spożywczych poprzez zabezpieczenie ich przed rozkładem spowodowanym przez utlenianie, takim jak jełczenie tłuszczu i zmiany barwy.
Nr | Nazwa substancji | Środek spożywczy |
E 223 | Pirosiarczyn sodu (w przeliczeniu na SO2) | Chrupki i czipsy jabłkowe, Pieczarki zamrożone |
E 270 | Kwas mlekowy | Oleje, Margaryny, tłuszcze cukiernicze, piekarskie, kuchenne |
E 300 | Kwas askorbinowy | Wino, Piwo, Ocet, Zemulgowane sosy w tym majonezy, Soki owocowe i nektary, Konserwy mięsne, Kremogeny, Mleko w proszku, Aromaty: naturalne, Śmietanka w proszku, Wyroby cukiernicze, Mąka, Przetwory owocowe, Przetwory warzywne, Oliwki w zalewie, Susze ziemniaczane, Napoje bezalkoholowe, Mrożone owoce i warzywa |
E 301 | Askorbinian sodu | Konserwy mięsne, warzywno-mięsne, wędliny i wyroby garmażeryjne z mięsa peklowanego w tym z drobiu |
E 302 | Askorbinian wapnia | Konserwy mięsne, warzywno-mięsne, wędliny i wyroby garmażeryjne z mięsa peklowanego w tym z drobiu |
E 304i | Palmitynian askorbylu | Wyroby typu sneksy i czipsy, Zabielacze, Sosy sałatkowe, Koncentraty obiadowe, Margaryny, Aromaty |
E 304ii | Stearynian askorbylu | Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw, Zabielacze |
E 306 E 307 E 308 | Mieszanina tokoferoli, Alfa-tokoferol, Gamma-tokoferol, | Oleje, margaryny, smalec, tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne |
E 309 | Delta-tokoferol | Wyroby cukiernicze, przetwory zbożowe, wyroby typu sneksy i czipsy, Sosy sałatkowe, Koncentraty obiadowe, Sery topione aromatyzowane, Aromaty zawierające tłuszcze |
E 306 | Mieszanina tokoferoli | Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin |
E 307 | Alfa-tokoferol | Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin |
E 308 | Gamma-tokoferol | Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin |
E 309 | Delta-tokoferol | Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin |
E 310 E 311 E 312 | Galusan propylu Galusan oktylu Galusan dodecylu | Smalec, Koncentraty obiadowe, Guma do żucia, Mięso suszone do produkcji koncentratów spożywczych, Tłuszcze i oleje przeznaczone do smażenia |
E 315 E 316 | Kwas izoaskorbinowy Izoaskorbinian sodu | Konserwy mięsne, warzywno-mięsne, wędliny i wyroby garmażeryjne z mięsa peklowanego w tym z drobiu, Przetwory rybne, Piwo, Koncentraty obiadowe, |
E 320 | Butylohydroksyanizol (BHA) | Smalec, Oleje przeznaczone wyłącznie do wyrobów typu sneksy i czipsy, Susze ziemniaczane, Guma do żucia, Nadzienia tłuste do wyrobów cukierniczych, ciastkarskich i ciast, Aromaty zawierające tłuszcze |
E 321 | Butylohydroksytoluen (BHT) | Smalec przeznaczony do magazynowania powyżej 1 roku, tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne Oleje przeznaczone do wyrobów typu sneksy i czipsy, Aromaty zawierające tłuszcze, Guma do żucia |
E 330 | Kwas cytrynowy | Margaryny |
E 331 | Sól sodowa kwasu cytrynowego | Oleje, smalec |
E 332 | Sól potasowa kwasu cytrynowego | Koncentraty ziemniaczane |
E 385 | Sól wapniowo-disodowa kwasu etyleno-diaminotetraoctowego (CaNa2EDTA) | Zemulgowane sosy w tym majonezy, Jadalne nasiona roślin strączkowych, warzywa strączkowe, grzyby i karczochy w konserwie, Skorupiaki i mięczaki w konserwie, Konserwy rybne, Mrożone i głęboko mrożone skorupiaki, Produkty tłuszczowe o zawartości tłuszczu 41% (lub mniej) do smarowania pieczywa |