Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze - substancje przedłużające trwałość środków spożywczych poprzez zabezpieczenie ich przed rozkładem spowodowanym przez utlenianie, takim jak jełczenie tłuszczu i zmiany barwy.
Nr | Nazwa substancji | Środek spożywczy |
E 223 | Pirosiarczyn sodu (w przeliczeniu na SO2) | Chrupki i czipsy jabłkowe, Pieczarki zamrożone |
E 270 | Kwas mlekowy | Oleje, Margaryny, tłuszcze cukiernicze, piekarskie, kuchenne |
E 300 | Kwas askorbinowy | Wino, Piwo, Ocet, Zemulgowane sosy w tym majonezy, Soki owocowe i nektary, Konserwy mięsne, Kremogeny, Mleko w proszku, Aromaty: naturalne, Śmietanka w proszku, Wyroby cukiernicze, Mąka, Przetwory owocowe, Przetwory warzywne, Oliwki w zalewie, Susze ziemniaczane, Napoje bezalkoholowe, Mrożone owoce i warzywa |
E 301 | Askorbinian sodu | Konserwy mięsne, warzywno-mięsne, wędliny i wyroby garmażeryjne z mięsa peklowanego w tym z drobiu |
E 302 | Askorbinian wapnia | Konserwy mięsne, warzywno-mięsne, wędliny i wyroby garmażeryjne z mięsa peklowanego w tym z drobiu |
E 304i | Palmitynian askorbylu | Wyroby typu sneksy i czipsy, Zabielacze, Sosy sałatkowe, Koncentraty obiadowe, Margaryny, Aromaty |
E 304ii | Stearynian askorbylu | Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw, Zabielacze |
E 306 E 307 E 308 | Mieszanina tokoferoli, Alfa-tokoferol, Gamma-tokoferol, | Oleje, margaryny, smalec, tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne |
E 309 | Delta-tokoferol | Wyroby cukiernicze, przetwory zbożowe, wyroby typu sneksy i czipsy, Sosy sałatkowe, Koncentraty obiadowe, Sery topione aromatyzowane, Aromaty zawierające tłuszcze |
E 306 | Mieszanina tokoferoli | Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin |
E 307 | Alfa-tokoferol | Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin |
E 308 | Gamma-tokoferol | Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin |
E 309 | Delta-tokoferol | Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin |
E 310 E 311 E 312 | Galusan propylu Galusan oktylu Galusan dodecylu | Smalec, Koncentraty obiadowe, Guma do żucia, Mięso suszone do produkcji koncentratów spożywczych, Tłuszcze i oleje przeznaczone do smażenia |
E 315 E 316 | Kwas izoaskorbinowy Izoaskorbinian sodu | Konserwy mięsne, warzywno-mięsne, wędliny i wyroby garmażeryjne z mięsa peklowanego w tym z drobiu, Przetwory rybne, Piwo, Koncentraty obiadowe, |
E 320 | Butylohydroksyanizol (BHA) | Smalec, Oleje przeznaczone wyłącznie do wyrobów typu sneksy i czipsy, Susze ziemniaczane, Guma do żucia, Nadzienia tłuste do wyrobów cukierniczych, ciastkarskich i ciast, Aromaty zawierające tłuszcze |
E 321 | Butylohydroksytoluen (BHT) | Smalec przeznaczony do magazynowania powyżej 1 roku, tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne Oleje przeznaczone do wyrobów typu sneksy i czipsy, Aromaty zawierające tłuszcze, Guma do żucia |
E 330 | Kwas cytrynowy | Margaryny |
E 331 | Sól sodowa kwasu cytrynowego | Oleje, smalec |
E 332 | Sól potasowa kwasu cytrynowego | Koncentraty ziemniaczane |
E 385 | Sól wapniowo-disodowa kwasu etyleno-diaminotetraoctowego (CaNa2EDTA) | Zemulgowane sosy w tym majonezy, Jadalne nasiona roślin strączkowych, warzywa strączkowe, grzyby i karczochy w konserwie, Skorupiaki i mięczaki w konserwie, Konserwy rybne, Mrożone i głęboko mrożone skorupiaki, Produkty tłuszczowe o zawartości tłuszczu 41% (lub mniej) do smarowania pieczywa |
MediWebzespół redakcyjny
Podobne teksty
Kontrola cukrzycy na dobrym poziomie
Źle wyrównany poziom cukru we krwi to dla diabetyka jedno z największych zagrożeń, które może prowadzić do nieodwracalnych powikłań, a nawet do śmierci.
Polacy a profilaktyka chorób cywilizacyjnych.
Najczęstszym powodem dla którego unikamy badań profilaktycznych jest przekonanie o tym, że jesteśmy zdrowi
Rodzaje nowotworów
Opis nowotworów złośliwych, półzłośliwych i złośliwych.
Rozpoznawanie raka piersi
Opis badań mających na celu wczesne rozpoznanie raka piersi.
Niekorzystne działanie na skórę promieniowania UV
Obecnie wiemy, że to promienie UVA są główną przyczyną fotostarzenia się skóry oraz zmian nowotworowych.
Pieprzyk, myszka i... słońce
Największym wrogiem każdej komórki barwnikowej czyli melanocyta i tego, który występuje w normalnej skórze i który buduje znamię jest słońce.
Żeń-szeń jako panaceum
Nazwa botaniczna żeń-szenia to Panax ginseng co po łacinie oznacza panaceum, czyli środek na wszystkie dolegliwości.